23948sdkhjf

Danske vindere: - Vi skal holde liv i Vestberlin, også efter butikkernes lukketid

Arkitekterne Henning Larsen har vundet et stort byudviklingsprojekt i Berlins verdenskendte shoppinggade, Kurfürstendamm. Der skal "tænkes ud af boksen", siger associeret designdirektør

Snart vil Dannebrog i overført betydning vaje over Tysklands måske mest kendte handelsstrøg. Arkitektfirmaet Henning Larsen har nemlig vundet et stort byudviklingsprojekt i den tyske hovedstad Berlin.

For enden af den 3,5 km. lange, ikoniske shoppinggade Kurfürstendamm skal de danske arkitekter transformere Kurfürstendamm 231, hvor blandet andet stormagasinet Karstadt i dag ligger.

En af frontløberne på projektet er associeret designdirektør hos Henning Larsen, Greta Tiedje.

Ifølge Greta Tiedje skal det nye projekt bringe "ny energi til Vestberlin". For det er en bydel, som længe har gået under radaren. Og nu hvor folk i højere grad shopper online, så er Kurfürstendamm heller ikke den samme attraktion som tidligere. Det skal der i samarbejde med den danske arkitektvirksomhed laves om på:

- Vi har været nødt til at tænke ud af boksen. For vi skal skabe et nyt nabolag i byen, som bliver et mix af alt fra boliger, restauranter og kulturinstitutioner. Det bliver med andre ord et område, som skal holde liv i Vestberlin, også efter butikkernes lukketid, siger Greta Tiedje.

Et særligt projekt

I konkurrencen om masterplanen var udover Henning Larsen også de danske kolleger fra Cobe og engelske David Chipperfield samt tyske Mäckler Architekten.

Vinderforslaget fra Henning Larsen, som har navnet Ku'lturhof er bygget op omkring et gårdsrum, der skal være et aktivt og farverigt udendørs mødested for lokalsamfundet.

Gårdrummet bliver omkranset af otte nye bygninger samt det eksisterende Agrippina-hus. Og udover det grønne miljø kommer der også en ny udsigtsplatform, der ligger mere end 100 meter over jorden.

For Ku'lturhof tilføjer et helt nyt højhus på 134 meter, hvilket bliver et fremtrædende vartegn langs den ikoniske Kurfürstendamm. Og på toppen af det nye højhus vil der være en offentligt tilgængelig udsigtsplatform. Den skal give panoramaudsigt over Vestberlin.

Det er derfor også et projekt, som helt konkret ifølge Greta Tiedje skal fungere fra bund til top: 

- Projektet er noget helt specielt. Vi skal blande en masse forskellige funktioner på et relativt lille areal, og det er ret ambitiøst. Foruden, at det skal være et offentligt mødested, skal det også være et sted, hvor folk kan bo, arbejde og aflevere deres børn i institution, siger Greta Tiedje, som selv er tysker.

Kurfürstendamm har en lang historie. Før 2. verdenskrig var det stedet, hvor de rige og kendte skulle være og ses i Berlin og handle i eksklusive butikker. Boulevarden blev under krigen udsat for kraftigt bombardement, og det lykkes ikke efterfølgende at genskabe status blandt velhavende.

I dag prydes den 3,5 km lange handelsgade af butikker og cafeer, hvor især mange turister huserer. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094