23948sdkhjf

Behov for sand og grus stiger: 12-årig råstofplan skrottes efter blot to år

Tidligere plan for, hvor der må graves efter råstoffer i Region Midtjylland, er allerede forældet

Region Midtjylland satte i 2021 en råstofplan i værk, som de næste 12 år frem skulle udstikke rammer for,  hvor man må indvinde råstofferne i regionens område.

Nu, ikke engang to år efter, har regionsrådet besluttet, at planen skal revideres. For der er slet og ret behov for endnu mere sand, grus og sten, viser en råstofredegørelse, regionen har fået lavet.

- Vi skal sikre råstoffer til samfundet og erhvervslivet og samtidig prioritere hensynet til borgere, naturen og miljøet. Det er en vanskelig og vigtig balance, vi skal håndtere som region, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

Råstofredegørelsen har vist, at forbruget af råstoffer i regionen i dag svarer til, at hver regionsindbygger bruger omkring 24 kg råstoffer i døgnet. Og at dét forbrug forventes at stige frem mod 2040.

Risikerer at løbe tør 

Regionens udmelding taler ind i en problemstilling, som også anlægsbranchen råber op om: Danmark mangler råstoffer. Ja, faktisk risikerer vi at løbe helt tør, så energiøer og store infrastrukturprojekter ikke kan gennemføres, lød advarslen tidligere på ugen fra Dansk Infrastruktur:

- Det nytter jo ikke noget, at man har alle de her planer, hvis man ikke også er parat til at se på, hvordan vi skaffer alle ressourcerne – både råstoffer, arbejdskraft og de nødvendige kompetencer og udstyr, sagde Torben Liborius til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

I efteråret lød nogenlunde samme advarsel fra Danske Råstoffer, og brancheforeningen kaldte på, at der bankes en national plan sammen, som kortlægger behov for og tilgængeligheden af råstoffer.

Spare på transport

Region Midtjyllands råstofplan skal ikke alene sikre nok materialer. Men også, at at graveområderne placeres i nærheden af, hvor der er brug for råstofferne. I øjeblikket viser analyser nemlig, at de indvundne råstoffer i Region Midtjylland transporteres forholdsvist langt.

- I Region Midtjylland vil vi gerne sikre en jævn fordeling af råstofgraveområder i regionen, så råstofferne kan graves tæt på de byggerier og anlæg, der skal bruge dem, så transporten minimeres. Men vi arbejder samtidig på at minimere forbruget af råstoffer generelt, og det er også et vigtigt politisk fokusområde for os, siger Anders Kühnau.

Der åbnes for offentlig høring om den reviderede råstofplan den 30. januar, oplyser regionen. 

Råstoffer i Region Midtjylland

  • Region Midtjylland er forpligtet til at lave en råstofplan, der sikrer forsyningen af råstoffer som fx sand, grus og ler mindst 12 år frem, og regionsrådet skal hvert fjerde år vurdere, om der er behov for revision af den gældende råstofplan.
  • Råstofplanen fastlægger, hvor der i Region Midtjylland kan søges om tilladelse til at indvinde de naturgivne råstoffer i regionen - dvs. sand, grus, sten, kvartssand, ler, moler, plastisk ler, tørv og kalk.
  • Der opgraves omkring 10 mio. kubikmeter råstoffer i Region Midtjylland om året.
  • Der er i dag ca. 100 aktive råstofgrave i regionen, og knap 1 pct. af regionens areal er udlagt som råstofgraveområder.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Genforenet efter 10 år: Resultaterne tale for sig selv
DBU fraråder fælles hop: I Holland gik det galt
Beder landsretten stoppe Lynetteholmsprojektet
Efter konkursen: Fyreseddel til 120 ansatte
Tunge spillere vil erstatte nyopgravet sand og sten med stoffer fra nedrivningsbeton
Mindre rullemodstand i ny asfalt på Storebæltsbroen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.109