23948sdkhjf

Er vi klar til de nye klimakrav? Nej, det mener jeg faktisk ikke

Der skal sættes turbo på digitalisering og miljøberegninger hos alle byggeriets parter, hvis de nye klimakrav til vores branche skal efterleves. Og det skal de. Fra i år skal man indskrive klimaberegninger i alle nye byggeprojekter, og byggerier over 1.000 kvadratmeter må derudover højst udlede 12 kilo CO2 pr. kvadratmeter om året. Derfor skal alle – fra producenter helt ud til de udførende led – i gang med et omfattende beregningsarbejde for CO2-udledningen for hvert byggemateriale, der indgår i byggeriet.

Er vi som branche klar til at løfte denne opgave? Det mener jeg oprigtig talt ikke. For det første er digitaliseringsniveauet i byggeriet lavt sammenlignet med andre brancher, og det gør dokumentationsarbejdet både tidskrævende og bekosteligt.

For eksempel findes de EPD’er – eller miljøvaredeklarationer, som er selve omdrejningspunktet for at kunne lave de krævede miljøberegninger - i de allerfleste tilfælde kun som flade PDF-filer. Det vil sige, at de skal indtastes manuelt i LCAByg, hvor klimaaftrykket beregnes. Det tager op til et kvarter at indtaste én EPD i systemet, så der venter en yderst tidskrævende opgave for dem, der skal stå for dette arbejde.

Højere miljøbelastning på papiret

For det andet findes EPD’erne ikke på det nødvendige detaljeringsniveau. Hidtil har leverandører til byggeriet slet ikke fået udarbejdet EPD’er eller nøjes i bedste fald med EPD’er på brancheniveau – det vil sige en slags gennemsnits-EPD. Når der ikke forefindes en EPD, anvendes generiske værdier i stedet. Disse data er desværre ikke nøjagtige og kan give markant højere miljøbelastningsværdier end produktspecifikke EPD’er.

Efterprøvninger viser, at brancheværdierne ofte er mindst 25 procent over den reelle CO2-udledning for det enkelte produkt. Anvender man de vidt udbredte branchedata, kan man således ende med, at beregningerne for et nyt byggeri overskrider det nye loft for CO2-udledninger - selvom det i virkeligheden rammer inden for skiven.

Nødvendig digital omstilling

For materialeproducenterne udestår der en stor opgave med at udarbejde produktspecifikke EPD’er, så vi som branche kan dokumentere CO2-udledningen af vores arbejde korrekt. Jeg mener også, at PDF-formatet bør sendes i graven, og at alle data skal stilles til rådighed som digitale maskinlæsbare data fra producenternes side. Det vil forenkle og effektivisere dokumentationsarbejdet betydeligt og samtidigt sætte skub i en helt nødvendig digital omstilling i vores branche.

Miljøkravene bliver kun skrappere hen over de kommende år, hvilket vil forstærke behovet for digitalisering yderligere. Byggeriet, som vi alle er en del af, står for 39 procent af den samlede CO2-udledning, og vi spiller derfor en central rolle i den grønne omstilling. Vi bliver som branche nødt til at gennemføre de investeringer, der sætter os i stand til at opfylde de skrappere krav. Det kan vi kun gennem øget digitalisering og ved at miljøvaredeklarere nøjagtigt og gennemskueligt helt ned på produktniveau.

Min vurdering er, at det er kommet bag på mange, at de nye miljøkrav allerede gælder fra nu, så der er reelt en meget stor del af vores branche, der står med et akut og stort problem.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Jobbene forsvinder i byggeriet, men fire underbrancher går frem
Tager en større bid af Vinge: Nu får Ikeas boligbygger 1.800 boliger i området
Ekspert: Presset stålmarked giver mulighed for lukrative handler
Optagne på erhvervsuddannelser er det laveste i ti år
Krigen i Ukraine sender Femern-entreprenører på europæisk ståljagt
Tal for alternativer til forkætret havneudvidelse i Aarhus er nu klar
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.11