23948sdkhjf

Anders jagtede harer, hvor han nu bygger Femern-forbindelsen

Anders Gert Wede er Construction Area Manager i Femern A/S og chef for den enorme byggeplads ved Femern-bælt. Jobbet sendte ham retur til sit barndomshjem  - denne gang for at forberede verdens længste sænketunnel.

Alle byggepladser har deres egne små historier. 

En af dem, man finder på Femern-forbindelsens enorme areal ud for Rødbyhavn, er Anders Gert Wede. En mand, der på mange har brugt anlægsprojektet til at vende hjem.

Anders Gert Wede er byggechef eller Construction Area Manager for byggeriet af Femern-forbindelsens byggeplads herunder tunnelfabrikkerne. Som dreng løb han rundt på det, der før var bulede kartoffelmarker. Hans bedste vens far var den lokale kartoffelavler og ejede en del af de grunde, som blev eksproprieret til projektet.

-Jeg rendte rundt herude og jagtede harer som dreng. Derfor er det megasjovt at komme tilbage til området hernede, fortæller Anders Gert Wede.

Ville væk fra København

Formelt er Anders Gert Wede ansat i Sund & Bælt, men han arbejder for datterselskabet Femern A/S og har været involveret i byggeriet i årevis. 

De seneste seks år har hans opgave været at forberede byggepladsen og de tre enorme tunnelfabrikker. Før det var han ansat i Rambøll, hvor han i knap fire år arbejdede med tunnelprojektet.

Hans ansvarsområde dækker i dag to kontrakter under Femern-projektet: PFA, Production Facility Area, og Village, der er en hotelby med ca. 750 logerende, som fragtes til at fra pladsen i gule busser. Resten af arbejderne er logeret i huse, hoteller, vandrehjem og lignende rundt om på Lolland og Falster.

-På mange områder ligner projektet de opgaver, jeg har lavet før. Det er først, når vi begynder at skibe elementerne afsted, at det bliver nyt for mig. De enkelte dele på pladsen er i store træk som at bygge alt muligt andet, siger Anders Gert Wede.

Anders Gert Wede er oprindeligt uddannet bygningskonstruktør inden for byggeri og ledelse og har gennem sin karriere arbejdet med stribevis af andre store projekter rundt om i Danmark herunder fængsler og universiteter.

-Jeg var især interesseret i denne del af produktionen og nedsænkningen af elementerne derude. Betalingsanlægget ligger eksempelvis i en anden kontrakt, som meget ligner noget, jeg har prøvet før. Derfor var dette spændende, fortæller Wede, som samtidig gerne ville væk fra København.

-Alternativet for mig var at arbejde på en lille tegnestue i området, så det var en kærkommen mulighed, fortæller Anders Gert Wede, som i dag bor på Falster.

Talt om Femern i årevis

Anders Gert Wede forventer, at projektet bliver en karrieremæssig reference for fremtiden.

-Hvis du har været construction manager på et projekt som dette, så vil jeg tro, at du kan få et hvilket som helst lignede job i Danmark, siger Anders Gert Wede.

Hans oplevelse er, at folk på egnen har glædet sig til at projektet gik i gang, så lokale virksomheder og borgere kunne nyde godt af de afledte effekter, der opstår ved så stort et projekt.

-Man skal virkelig lede efter for at finde en, som ikke er tilfreds med projektet, siger Anders Gert Wede, der med sit job slår en sløjfe på sin karriere:

-Hernede har de talt om Femern-forbindelsen, siden jeg var barn, så da muligheden bød sig, gik jeg efter den. På den måde kan man sige, at cirklen slutter.

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125