Giver arbejde med kunstig halvø skylden for tab - kræver erstatning fra By & Havn
Artiklen opdateret 20.10.2022 med kommentar fra By & Havn.
Det er blevet markant sværere for fiskerne i Øresund at fange fladfisk som rødspætter og skrubber i år.
Det oplyser flere erhvervsfiskere ifølge TV 2 Lorry.
En af dem er Max Christensen, der er fisker og formand for Vedbæk Fiskeriforening, hvor der i dag er fem aktive medlemmer.
- Vi kan ikke fange fladfisk i Øresund, fordi garnene bliver fuldstændig tykke af det graveslam, der kommer fra byggeriet. Det sætter sig i garnet, som kommer til at stå som ståltrådshegn nede i vandet, og så svømmer fiskene uden om, fordi de kan se garnet, forklarer Max Christensen til TV 2 Lorry.
De manglende fladfisk har store konsekvenser for Max, der har set sig nødsaget til at finde et job inde på landjorden.
- Jeg kommer til at mangle tæt på 50 procent af min indtægt fra sidste år, fordi mængden af rødspætter, jeg fanger, er faldet med omkring 60 til 70 procent, vurderer han.
Ifølge Max Christensen skal årsagen findes i anlægsarbejdet af den omdiskuterede Lynetteholm, der skaber så meget graveslam - også kaldet sediment - at det sætter sig i de garn, de bruger til at fange fladfisk med.
- De graver jo på livet løs i Køge Bugt
Han bakkes op af havbiolog og akvariechef ved Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen, der mener, at forekomsten af sediment i Øresund i år er større end normalt.
- Ved ethvert gravearbejde i havet frigives der en masse fint mudder, som i lang tid efter skaber nogle ugunstige miljøer for livet i vandet. Det lægger sig som et lagen på alt, og det er der ingen, der kan lide, siger han til TV 2 Lorry og uddyber:
- Garnene bliver slimet til fra det organiske materiale, der bliver frigjort fra havbunden. Fladfisk er sindssygt gode til at se, og når garnene bliver dækket til med det hvide materiale, så kan fiskene bedre se det og derved undgå det.
Både i Øresund og Køge Bugt har der været - og er der stadig - forskellige andre aktiviteter i gang som eksempelvis råstof-indvinding og sandsugning, der også frigiver en masse slam.
- De graver jo på livet løs i Køge Bugt, og eftersom at overstrømmen er nordgående, så kan alt det, de graver dernede, havne oppe i Øresund, fordi strømmen til tider er meget kraftig, siger Jens Peder Jeppesen.
Men anlægningen af Lynetteholm har større betydning for fiskerne, vurderer formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend Erik Andersen. Han vil på sine medlemmers vegne have, at der bliver taget hånd om problemerne med graveslam fra By & Havns side, inden det er for sent.
- Lynetteholm er et større anlægningsprojekt, der både vedrører indvinding (sandsugning, red.) og klapning. Derfor er det vores påstand, at de ting tilsammen påvirker erhvervet mere end det andet.
Ønsker erstatning
Max Christensen har sammen med en gruppe på 13 andre fiskere langs Øresundskysten og Køge Bugt via en advokat kontaktet By & Havn for at søge erstatning for den tabte indtægt.
- Vi har sat en advokat på sagen, fordi vi mener, vi skal have en erstatning eller kompensation, mens de bygger, så vi ikke skal gå fra hus og hjem.
By & Havn oplyser i et skriftligt svar til TV 2 Lorry, at selskabet har indledt en dialog med de erhvervsfiskere, der fisker i Øresundsregionen, omkring de eventuelle gener, anlægsarbejdet måtte give.
By & Havn understreger samtidig, at man alene har gravet på søterritoriet i forbindelse med Lynetteholms anlægsarbejdet i perioden fra den 3. januar til den 31. marts og igen fra den 1. oktober til den 10. oktober 2022.
"De anlægsarbejder, der har pågået frem til dags dato har alle været vurderet i Miljøkonsekvensrapporten for Lynetteholm. Ifølge By & Havn har det ikke givet anledning til væsentlige påvirkninger," lyder det i det skriftlige svar.
Tv 2 Lorry er i besiddelse et brev, som By & Havn har sendt til fiskeriforeningerne. Her fremgår det dog, at der kan være mulighed for erstatning i medfør af Fiskerilovens § 78, stk. 1, nr. 2.
I en kommenter til Licitationen - Byggeriets Dagblad afviser By & Havn, at de skulle have graveaktivitet i Køge Bugt.