23948sdkhjf

Tårnhøje ambitioner for 90.000 kvm på tidligere sygehusgrund – stræber efter at være CO2-negative

Hvor mange river ned, når sygehuse bliver forladt til fordel for nye bygninger, er melodien her en anden i Holstebro.

I arbejdet med at udvikle den tidligere sygehusgrund bevares, renoveres, og der genanvendes alt, hvad der overhovedet er muligt. Samtidig tegnes der nyt, som lægger sig op ad det bæredygtige. Målet med fornyelsen er at skabe en livskraftig, ny bydel i midtbyen, med masser af tilbud som er brik i at skabe større sammenhængskraft i Holstebro.

Nu står det så klart, at Thomas Leerbergs som direktør for Arealudviklingsselskabet får opgave at gøre de tårnhøje ambitioner for sygehusgrunden til virkelighed – sammen med bestyrelsen og formanden, Bente Priess Andersen. Og i tæt samarbejde med de mange interessenter fra Holstebro Udvikling og investorerne til borgerne, organisationerne og virksomhederne, oplyser Arealudviklingsselskabet i en pressemeddelelse.

Den nye direktør har lang erfaring med byudvikling, både fra udvikling i København og Aarhus for Cowi, Niras og Rambøll, fra flere år i Los Angeles og fra rollen som tidligere planchef i Holstebro Kommune.

En transformation - ikke bare en renovering

– Det er et helt unikt projekt. Vi river ikke ned – med et kæmpe CO2-tab til følge, men renoverer så meget som overhovedet muligt. Formentlig omkring 60.000 kvm og nybyggeri omkring 30.000 kvm. De to ting skal gå i spænd – det ser man meget sjældent, og det er en fantastisk udfordring, siger Thomas Leerberg i pressemeddelelsen.

Sygehusgrunden i Holstebro

Sygehusgrunden i Holstebro er overtaget af Holstebro Kommune fra Region Midtjylland 1. august 2022, i forlængelse af at de sidste sygehusaktiviteter flyttede til Gødstrup ved Herning i foråret 2022.

I alt skal Arealudviklingsselskabet stå for transformationen af 80.000 kvm grund for en forventet samlet investering på 2 mia. kr.

Holstebro Kommune ejer 45 pct. af projektet, Færchfonden 45 pct. og Aksel Nørgaard 10 pct.

Færchfonden er en erhvervsdrivende fond, der understøtter iværksætteri, erhverv, kultur og uddannelse i Nordvestjylland.

Aksel Nørgaard Holding A/S er 100 pct. ejet af Aksel Nørgaard, der lokalt driver investeringsaktiviteter, skov og ejendomsdrift.

Holstebro Kommune har 58.500 indbyggere og Holstebro by 36.500.

Kilde: Arealudviklingsselskabet

Tankerne får medvind af blandt andet en skærpelse af lovgivningen og bygningsreglement med krav til et CO2-regnskab. Så der vil blive krav til fra alt materialevalg til antallet af træer og grønne planter for at opnå CO2-neutralitet, i bedste fald CO2 negativitet.

–Det er ikke bare en renovering af nogle gamle bygninger, men et stort, symbolsk projekt for Holstebro. Sygehusprojektet symboliserer et nyt stadie i vores satsning på 750 års kultur, historie og tiltrækningskraft. Så det er langt mere end et job for os – det er hjerteblod i ejer- og bestyrelseskredsen, siger Thomas Leerberg, som selv er bosiddende i Holstebro.

Transformationen, Arealudviklingsselskabet skal stå for, omfatter en forventet samlet investering på 2 mia. kr.

Bæredygtighed og business

For den nye direktør er der to bundlinjer i projektet – en bæredygtig og en kommerciel.

– Vi vil gøre meget for, at investorerne får en god forretning ud af det. Men de skal så acceptere, at det en langsigtet investering i en i by med et godt social og kulturelt liv, som kræver tålmodighed.

– Sygehusgrunden er også stedet for eksperimenterén. Vi skal også have bofællesskaber og også indbyde de unge, digitale startups, der for eksempel bygger med træ og udskiftelige enheder, og så koble dem med de mere modne virksomheder, siger Thomas Leerberg, der allerede er i gang med at sætte sit team.

Selvom planerne har et langt sigte, skal Holstebro skal ikke vente ti år på, at der sker noget.

– Vi skal have åbnet området op, så hurtigt som muligt. Og så skal jeg være vært for ”Midlertidighed”. Det betyder, at grunden og bygningerne skal kunne bruges, frem til den egentlige renovering går i gang, forklarer den nyudnævnte direktør.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157