23948sdkhjf

Licitationen mener: Smiley-ordning fremfor sortlistning

Regeringens forslag om at oprette et register over virksomheder som anvender illegal, udenlandsk arbejdskraft for – måske – at bruge registret til at udelukke disse fra at give tilbud på opgaver for det offentlige, er nok mest tænkt med hjertet. For kører man lige konsekvenserne igennem hjernen, ja, så er sådan en ordning svær at administrere. Og der findes i øvrigt allerede regler på området.

Hvis man imidlertid lige lader forslaget summer lidt videre i hjernen, så kunne det måske danne grundlag for andre former for registre, så det fremover er muligt at sortere lidt ud i de værste bisser i byggeriet.

Hvis man så skræller laget af EU-regler, tilbud- og udbudsregler, GDPR-regler osv. af, og i stedet tænker, at en byggeopgave burde løses til den rigtige pris, til den rette tid og i den forlangte kvalitet, så burde der kunne stilles helt andre krav til de virksomheder som i dag har lov til byde på offentlige opgaver.

Tænk, hvis man som offentlig bygherre allerede i forbindelse med udbudsfasen kunne skille de leverandører, entreprenører og rådgivere fra, som notorisk altid løber ind i kvalitetsproblemer, tidsfristoverskridelser samt budgetoverskridelser og voldgiftssager.

Men, i stedet for at laver en sortlistning og en gabestok, burde man måske oprette en brutto-positivliste eller smiley-ordning, hvor virksomhederne med de bedste skudsmål figurerer. Det er da på tide, at også byggeriets virksomheder bedømmes og vægtes af kunderne – og omvendt vil byggeriets virksomheder jo også kunne lave en smiley-ordning for bygherrer.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109