23948sdkhjf

Invasion af Ukraine giver træmangel i Thy

Ruslands invasion af Ukraine har for mange virksomheder i træ- og møbelindustrien gjort en allerede svær forsyningssituation endnu sværere. 

Det gælder blandt andet for Thy Trappen i Thisted, hvor egetræsforsyningen nu er ved at tørre ud. 

- Hovedparten af det egetræ, vi bruger i produktionen, kommer fra Ukraine og resten kommer fra Rusland, men ikke længere, siger indkøbs- og udviklingschef og medejer Benny Rytter til Nordjyske

Prisen fordoblet

Virksomheden har fremstillet trapper siden 1982. Den fremstiller cirka 1000 trapper årligt til boliger, virksomheder og til producenter af typehuse. Både i de klassiske nordiske træsorter og i mere eksotiske træsorter. Men lige nu er der et problem, hvis der er kunder, som vil have en trappe, hvor trin og håndlister er lavet i eg.

- På et tidspunkt er der ikke mere egetræ at få. Der går typisk op til halvandet år fra træet er fældet, til vi kan bruge det i produktionen. Selvfølgelig kan vi forsøge at købe træet andre steder, blandt andet i USA, men det gør alle andre også, så priserne er steget voldsomt, siger Benny Rytter.

Han fortæller, at der allerede inden den russiske invasion af Ukraine var stigende priser på egetræ, og at prisstigningen er fortsat.

- Lige nu er prisen på egetræ i den bedste kvalitet på 28.000 kroner for en kubikmeter. For ikke så længe siden kostede træet 14-15.000 kroner for en kubikmeter, siger Benny Rytter.

Når Thy Trappen sætter en trappe i produktion er det ofte ud fra et tilbud, der er givet et halvt år tidligere. Endnu har forsyningssituationen ikke forhindret virksomheden i at levere de egetrapper, der er givet tilbud på. 

- Og vi er heller ikke derhenne, at vi ikke kan give tilbud på nye trapper. Vi har mange års erfaring på område og er gode til at minimere spildet af træ, men jeg havde aldrig forestillet mig, at vi kom i en situation, hvor det blev så svært at skaffe egetræ, siger Benny Rytter

Artiklen er en del af temaet Krigen i Ukraine.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Regnskab: Jysk elementproducent mere end tredobler sit overskud
Ingeniør: Ikke nok at frabede sig hop på fantribune i Parken
NCC har sat slutspurten ind på stort renoveringsprojekt
Nyt byggefirma går konkurs
150 studerende designer nyt oplevelsescenter nær Aalborg
Vælger Enemærke & Petersen til stor renovering
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.141