23948sdkhjf

BG Beton dømt i ny sag – producerer trods forbud og manglende godkendelse

Tonsvis af beton er kørt ud af BG Betons værk uden for Odense, siden det blev sat i sving første gang i 2018. Men værket har aldrig haft en miljøgodkendelse, som ellers er lovpligtigt.

De oplysninger er nu dukket op, efter at byretten i Odense har idømt BG Beton en bødestraf for ikke at have overholdt Miljøbeskyttelsesloven. Det skriver Fyens.dk.

Dels handler ulovlighederne om, at værket uden for Tietgenbyen blev sat i gang uden en forudgående miljøtilladelse. Det skal betonværker have, når de producerer mere end 20.000 tons beton om året, så det sikres, at krav om udledninger, spildevandshåndtering med videre overholdes.

Dels har BG Beton valgt at drive værket videre, helt op til 2021, også selvom Odense Kommune i november 2018 udstedte et forbud mod produktion af beton, da kommunen under et kontrolbesøg kunne konstatere, at værket var i fuld funktion uden den pågældende miljøgodkendelse. Det viser anklageskriftet, som Licitationen – Byggeriets Dagblad har set.

Specialanklager Klaus Holten Kristensen ved Fyns Politi kalder BG Betons ageren ”ganske grov”:

- Der er basalt, at når en offentlig myndighed siger til en person eller virksomhed, det her må du ikke, så har jeg – og kommunen har utvivlsomt også – en naiv forestilling om, at så retter man sig efter det. Det er ganske groft, at man ikke har gjort det, siger han til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

- Videre handler det om, hvor længe det er foregået. Man er bare blevet ved uden godkendelse. Det er jo selvstændigt kriminaliseret, at man driver en virksomhed, selvom man har fået forbud mod at gøre det, siger han.

BG Beton er idømt en bøde på 47.500 kr. og fortløbende tvangsbøder på 10.000 kr. pr. måned fra 1. april, indtil værket enten ophører sin produktion eller får den nødvendige miljøgodkendelse.

Anklager Klaus Holten Kristensen vil først tage stilling til, om bødedommen skal ankes, når dommen foreligger på skrift.

Lægger sig ned

Hos BG Beton har man taget imod dommen. Direktør i BG Beton Vest, Heine Misfelt, som har ansvar for det pågældende betonværk, siger dog, at han ikke kan komme nærmere ind på de konkrete forhold, da sagen er ført af selskabets jurister.

- Jeg kan kun lægge mig ned. Og skal jeg lægge mig længere ned, så skal jeg ned under jorden. Men der er ikke noget farligt i den her sag. Betonen er der ikke sat spørgsmålstegn ved. Det der betyder noget for betonen er vand, sand og cement, siger han og slår fast, at produktionen af betonen fra Odense hele tiden har været lovpligtigt certificeret ved certificeringsselskabet Bureau Veritas.

- Selvfølgelig skal vi lægge os ned, fordi miljøgodkendelsen ikke er lavet ordentligt, men det har ikke betydning for sikkerheden. Der bliver arbejdet på det, siger han.

Men I fik jo et forbud mod at producere videre i 2018, og har alligevel fortsat med at producere?

- Resten af, hvad du vil spørge mig om, der skal du tale med vores jurister, siger Heine Misfelt.

Licitationen har forsøgt at få en kommentar fra juridisk direktør i BG Betons moderselskab, Martin Rasmussen, men det har ikke været muligt inden avisens deadline.

”Ikke en skandale”

BG Beton har i særdeleshed været i vælten de seneste måneder, efter det i august kom frem, at selskabets Sjællandsafdeling leverede beton uden certifikat og i al for lav styrke til det 86 meter høje Njals Tårn på Amager.

Men i et interview med Licitationen – Byggeriets Dagblad i januar proklamerede både Heine Misfelt og selskabets direktør i øst, Mikael Nielsen, at de efter en større intern undersøgelse kunne love, at der ikke ville komme flere skandaler fra BG Betons hånd.

- Vi har selvransaget os selv tre år tilbage. Vi har fået støvet alt af, vi har kigget det hele igennem. Og vi har ikke kunnet finde noget, sagde Mikael Nielsen dengang.

Heine Misfelt, hvordan kunne I sige det til os dengang, mens den her sag jo har kørt imens?

- Det her er jo ikke en skandalesag. Det er en miljøgodkendelse, der ikke er skrevet færdig af forskellige årsager, som jeg ikke vil ind på. Der er nogle ting, der ikke er skrevet færdige, og det er små detaljer, der mangler, og havde det ikke været for sagen i København, tror jeg slet ikke, du havde interesseret dig for det.

Anklageskriftet blev til allerede i juli 2020, et halvt år, før Licitationen – Byggeriets Dagblad besøger BG Beton i Odense i januar.

I har jo vidst på det tidspunkt, vi interviewede jer i januar, at den her sag om miljøgodkendelsen kørte, men alligevel sagde I, at der ikke ville komme flere sager?

- Det her er jo ikke noget, vi har taget som en skandale. Det, der har været skandalen i København, var, at certificeringskravene ikke var overholdt, og at en fabrik leverede skidt beton. Men det her har intet med det at gøre. Der er ingen her, som vil blive berørt af det, eller hvor der er risiko for at noget falder sammen. Det er et stykke papir, som ikke er skrevet færdigt.

BG Beton-skandalen kort

BG Betons sjællandske gren har siden starten af 2020 været omdrejningspunkt for den højtprofilerede sag om leverancer af underlødig beton til fundamentet af det 86 meter høje Njals Tårn på Bryggens Bastion på Amager. 

Det første blandt andet til, at BG Beton-værket i Nordhavn i København, som havde leveret den omtalte beton, blev lukket i oktober 2020.

Bach Gruppen anmeldte i oktober en tidligere afdød direktør og fire tidligere ansatte i BG Beton Sjælland til politiet. Direktøren og de ansatte skulle dels have svindlet med betonrecepter for Njals Tårn og dels have beriget sig selv med et tocifret millionbeløb gennem snyd med blandt andet omfattende kontaktsalg af råmaterialer og beton ud af bagdøren.

Artiklen er en del af temaet Betonskandalen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157