23948sdkhjf

Storstilede planer for energiø møder hård kritik fra vestegnsborgmestre

I Ishøj og Høje-Taastrup ulmer utilfredsheden over, at en 25 meter høj omformerstation står til at blive placeret i området Solhøj i grænselandet mellem de to vestegnskommuner.

Det skriver TV 2 Lorry.

I klimaaftalen fra den 22. juni 2020 blev det nemlig besluttet, at Danmark skal opføre to energi-øer, der skal skabe energi fra havvind for at sikre grøn forsyning til det danske og udenlandske elnet.

Én i Nordsøen og én på Bornholm.

Det viser sig nu, at flere kommuner på Sjælland kan blive berørt af det storstilede energiprojekt.

I forbindelse med energiøen skal der nemlig placeres en omformerstation på Sjælland, ligesom der skal nedlægges kabler fra kysten og ind til anlægget. Og det er det, der skaber ballade på den københavnske vestegn.

Lige nu står omformerstationen til at blive placeret i Solhøj.

Men det bliver der ikke tale om, hvis det står til borgmestrene i Ishøj og Høje-Taastrup Kommuner. Derfor har de to kommuner sendt et samlet høringssvar til Energistyrelsen og Miljøstyrelsen, hvor de argumenterer for, hvorfor omformerstationen ikke skal placeres hos dem.

Flyt det mod kysten

Til TV 2 Lorry fortæller Merete Amdisen, der er socialdemokratisk borgmester i Ishøj Kommune, at der er flere problemer ved at placere omformerstationen ved Solhøj.

- Vi taler jo om to bygninger, der har en højde, der svarer til en syv-otte etagers bygning, og som man vil ligge i det åbne land. Her har vi landbrug, fredsskov og kildepladser. Det er vanskeligt at få til at rime på grøn omstilling, siger hun og fortsætter:

- Der er ikke nogen, der ikke giver fuld opbakning til den grønne omstilling, men vi opfordrer til, at man ser på mere kystnære områder, hvor beliggenhedskommunen kan drage fordel af at have transformatorstationerne liggende.

I høringssvaret påpeger kommunerne desuden, at omformerstationen - ifølge dem - vil have negative konsekvenser for byudviklingsområdet Nærheden i Høje-Taastrup Kommune.

"En eventuel placering af en stor transformerstation vil efter vores vurdering medføre en helt uacceptabel forringelse af de nuværende landskabelige værdier i området.", står der i høringssvaret.

Så arkitektonisk som muligt

Solhøj-området indgår som et ud af tre mulige forslag til placering af den kommende omformerstation på Sjælland. De andre forslag er henholdsvis Hovegård i Egedal Kommune og Avedøreværket i Hvidovre Kommune. Men Solhøj er det bedste bud, siger Hanne Storm Edlefsen, vicedirektør i Energinet, der står bag det store energiprojekt.

- Det er der flere grunde til. Blandt andet er det et sted, hvor vi ikke skal lave yderligere udbygninger af elnettet, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun anerkender dog kommunernes bekymring.

- Det er ikke nogen overraskelse, at der er modstand. Jeg forstår godt, at det ikke er attraktivt for dem, der skal opgive noget grønt areal, men hvis vi gerne vil den grønne omstilling, så er det det, der skal til, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

Blandt andet vil de sørge for at gøre bebyggelsen så arkitektonisk som muligt, så det falder bedst muligt ind i området - for eksempel ved at plante grønt omkring. Og så understreger vicedirektøren, at det ikke kommer til at have konsekvenser for området på andre parametre.

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125