23948sdkhjf

Vandkunsten vinder ambitiøs byplan i Tyskland

Arkitekter fra tegnestuen Vandkunsten skal gøde jorden for 3.100 nye boliger, et bydelscenter og kvarterløft i et udsat Hamburg-område.

Det vil ske med fællesskaber og et grønt landskab som løftestænger; elementer i en stor udviklingsplan for Hamburg-bydelen Horner Geest - som den danske arkitektvirksomhed har vundet byplankonkurrencen om.

Den nye plan omfatter fortætning med 3.100 nye boliger, et nyt bydelscenter ved en kommende metrostation og kvartersløft af de udsatte boligområder i bydelen.

Til sammenligning har planen samme arealomfang som Hamburgs middelaldercentrum og projektet er til dato også et af tegnestuens største.

Jan S. Kauschen, arkitekt og partner hos Tegnestuen Vandkunsten kalder det i en pressemeddelelse "et bæredygtigt svar på fortætning og områdeløft af et udsat boligområde".

- Visionen adresserer ikke kun dette kvarter, men mange af efterkrigstidens punkt- og stokbebyggelser, som kæmper med de samme udfordringer. Det er områder hvor mennesker med mindre lønninger har mulighed for at betale huslejen, men er samtidig udsatte områder med stor utryghed, siger han.

Et grønt loop

Trods store krav om nybyggeri, friholdes alle bevaringsværdige træer i planen. Dermed bliver der mulighed for at et grønt loop, som de danske arkitekter undervejs har præsenteret for borgerne.

- Det skal været et sted med et centrum og egen identitet. Vi har prøvet at lytte og inddrage mange indspark til vores projekt, og at skabe en levende by for alle - uden nedrivning af billige boliger, siger Jan S. Kauschen.

Et klimasikret kvarter

Mantraet har været, at hver ny bygning skal løfte og understøtte fællesskaber med eksisterende boliger, og strukturen indeholder et netværk af by- og landskabsrum, som i skala spænder fra bytorv og landskabsloop, til gårdhavefælleskaber og private forhaver.

- Landskabet er en bærende del af områdets identitet, og håndtering af regnvand er tiltag til at skabe nye kvaliteter og klimasikre kvarteret, håber Vandkunsten-partneren.

Ikke set hver dag

Michael Mathe, leder af by- og landskabsplanlægning på distriktskontoret Hamburg-Mitte, mener, at de danske arkitekters design viser vej mod potentialer, der kan mobiliseres i større skala, "og dog med forståelse af de specifikke kvarterstrukturer", som han siger i en pressemeddelelse.

Målet, som de danske arkitekter skal være med til at virkeliggøre, er varierede boligtilbud af høj kvalitet, redesign af grønne og åbne rum og at integrere sociale infrastrukturprojekter - samt imødekomme udfordringerne ved trafik

- At udvikle en vision for fremtiden for Horner Geest er ikke en dagligdags opgave i byplanlægning. Fordi der næsten ikke er nogen skabeloner eller retningslinjer for din løsning, understreger professor Kunibert Wachten, der er formand for bedømmelsesudvalget.

I en pressemeddelelse siger han, at Vandkunstens koncept er "et afbalanceret samspil mellem nye byudviklingsimpulser og omhyggelig videreudvikling af forholdet mellem beboelsesejendomme og åbne rum".

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125