23948sdkhjf

J Jensen og kvartet af arkitekter skal lave "de mest bæredygtige tagboliger i verden"

Nogle af landets bedste og billigste kvadratmeter sidder på toppen af boligejendomme, hvor tørrelofter og pulterkamre nemt kan omdannes til tagboliger. 

Sammen med nedrivningsfirmaet J. Jensen, Københavns Kommune og arkitektfirmaerne GXN, Arkitema og Vandkunsten tager Plan1 Cobblestone Architects teten som en del af ”CIRCuIT-projektet”, der, med EU-støtte i ryggen, skal kortlægge den bedste måde at gøre tagboliger til de mest bæredygtige – og formentlig nogle af de billigste - boliger på markedet. 

– Målet er at udvikle opskriften på de mest bæredygtige tagboliger i verden, siger Mette Damgaard Nielsen, arkitekt hos Plan1 Cobblestone Architects og projektleder på tagboligprojektet, i en pressemeddelelse om projektet. 

– Vi tager afsæt i de tusindvis af gamle tørrelofter, som findes i etageejendommene i København, eksempelvis i brokvartererne, og i resten af landets større byer. Fokus bliver på at drage nytte af de tomme kvadratmeter, at bruge bæredygtige materialer og at foretage nedrivning og omdannelse af ejendomme på den mest bæredygtige måde, fortsætter hun. 

Internationalt samarbejde 

CIRCuIT budgetterer med cirka 75 mio. kr. til at undersøge bæredygtighedstiltag i byggeriet, og udover Københavns Kommune - der er tovholder i CIRCuIT - deltager også London, Hamborg og Helsinki i initiativet. 

I København er undersøgelsen af tagboliger udvalgt som et af tre demonstrationsprojekter, som beskæftiger med transformation af eksisterende bygninger.

- I projektets første del skal vi kortlægge den mest bæredygtige måde at transformere loftsrum til selvstændige tagboliger. I anden halvdel sammenligner vi CO2-aftryk og LCA (Life Cycle Analysis) mellem nybyg og tagbolig-transformationer, forklarer Mette Damgaard. 

Arkitektfirmaerne og J. Jensen skal spille ind med deres viden om udvikling af materialer. I øjeblikket afholder parterne workshops, hvor deltagerne er med til at udvikle og nuancere projektet.  

Plads til 10.000 tagboliger i København 

Ifølge tidligere forskning fra DTU er der plads til 10.000 nye boliger under de københavnske tage, potentielt rummende 22.000 københavnere. 

– Der er mange tage i København, der allerede står til en udskiftning, og her er det nærliggende at indtænke transformation af loftsrummene. Det er indlysende, at vi med afsæt i denne forskning vil stå endnu stærkere i forhold til at etablere bæredygtige tagboliger mange flere steder i hovedstaden, siger Mette Damgaard Nielsen. 

Delprojektet ventes afsluttet til sommer og udmunder i en køreplan med konkrete anbefalinger til nogle af de bedste og billigste og formentlig mest bæredygtige boligkvadratmeter.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141