23948sdkhjf

Østsjællandsk entreprenør bygger børnehus som CO2-lager i Gladsaxe

I Gladsaxe har borgmester Trine Græse netop markeret byggestart på Børnehuset Grønnegården. Byggeriet, som er tegnet af BBP Arkitekter, udføres i samarbejde med hovedentreprenør Elindco og rådgivende ingeniør Lyngkilde. 

Udover at være Svanemærket, forventes bygningen, der har et bruttoareal omkring 1.250 kvm, også at efterlade et positivt klimaaftryk, skriver Gladsaxe Kommune i en pressemeddelelse. 

Ved brug af såkaldt CLT-teknologi kommer børnehuset til at fungere som CO2-lager, fordi det opføres ved at bruge mest muligt træ, der har optaget rigtig meget CO2 fra atmosfæren, og mindst muligt af den CO2-tunge beton. Derfor forventes børnehuset også at efterlade et positivt klimaaftryk, lyder det fra kommunen. 

Genbrugsmursten, solceller og biodiversitet 

For nogle år siden meldte Gladsaxe Kommune ud, at man kun ville bygge svanemærkede børnehuse. 

Dobbeltprojekt til 60 millioner

Projektering af Grønnegården har fra Gladsaxe Kommunes side været udbudt sammen med børnehuset Egedammen. Børnehuset Egedammen får et bruttoareal på cirka 1.100 kvm og Børnehuset Grønnegården opføres med et bruttoareal på omkring 1.250 kvm. 

Elindco oplyser entreprisesummen på Børnehuset Grønnegården til 38 mio. kr.   

Da Lyngkilde Rådgivende Ingeniører sammen med BBP Arkitekter vandt projektering af de to børnehuse blev den samlede byggesum anført til cirka 60 mio. kr.

– Med Børnehuset Grønnegården går vi så skridtet videre ved også at bygge CO2-neutralt, hvor vi samtidig går efter, at byggeriet skal kunne oplagre CO2, siger Trine Græse i pressemeddelelsen. 

Desuden bliver træerne, som bruges til byggeriet, erstattet af nyplantede plantagetræer, der over årene skal optage så meget CO2, at det vil bidrage til mindre CO2 i atmosfæren efter opførelsen end før. 

Udover træ vil byggematerialerne blandt andet bestå af genbrugsmursten, som kommer fra gamle bygninger. Og i det nye byggeri bliver murstenene brugt på en måde, så de igen vil kunne genbruges, hvis det engang skulle blive aktuelt. 

Og oven på det hele – på taget – skal et stort solcelleanlæg levere strøm til børnehuset, ligesom udeområderne og legepladsen får vild natur, der skal gavne insekter og biodiversitet. 

Børnehuset forventes at stå færdigt i starten af 2022.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142