23948sdkhjf

Det var som om der blev kastet en håndgranat ind i virksomheden

Som tusinder af andre virksomheder, der stadig er indhyllet i støvskyen fra den historiske coronakrise, lægger også arkitektvirksomheden PLH skinnerne ud, efterhånden som de bevæger sig frem med toget.

- Det var, som om nogen kastede en håndgranat ind i virksomheden, siger Søren Mølbak, adm. direktør hos PLH, om dagene efter det nu historiske pressemøde, hvor statsministeren lukkede landet delvist ned.

Hvor tegnestuen i midten af marts kunne fortælle, at forventningen til især forretningsområdet "Worklife & Office Buildings" ville vokse yderligere, også i udlandet, er tonen nu en helt anden.

2. april faldt bomben og PLH måtte skære hver fjerde stilling og opsige 21 ud af i alt 84 medarbejdere.

Søren Mølbak understreger dog at man kan nå at trække fyringerne tilbage, hvis den økonomiske situation letter.

En noget mindre virksomhed
Men det er der desværre ikke meget, der tyder på.

- Det er nogle meget store projekter, der er stoppet, så vi står med folk, der simpelthen ikke har noget at lave. Og samtidig bliver der ikke sat nye projekter i søen, så selv om restriktionerne måske snart bliver ophævet, er det ikke sikkert, at aktiviteten kommer i gang igen lige med det samme, siger Søren Mølbak

- Vi må nok indstille os på, at når vi er ude på den anden side af pandemien, vil vi være en noget mindre virksomhed. Vi forbereder os til en nødvendig omstrukturering. Men håber selvfølgelig ikke, at det stikker så dybt og at mange kommende projekter kan realiseres, siger Søren Mølbak til Arkbyg.

- Vi kigger dog fortsat på at få vores kerneforretning, erhverv, kontor og indretning, ud over Danmarks grænser, og vi sonderer terrænet i Norge, hvor de efter min vurdering er omkring ti år bagud i forhold til, hvordan vi i Danmark har indrettet kontorfaciliteter og designet erhvervsbyggeri. Det arbejder vi med, selv om corona har gjort det besværligt, og vi har bussiness developere, som arbejder intenst med møder med bygherrer, siger Søren Mølbak til Arkbyg.

Ukendte virkninger
Da vi talte med ham - over telefonen - i slutningen af marts spøgte corona-virussen larmende i kulissen og medarbejderne oplevede aflyste møder, nye it-opkoblinger og ikke mindst usikkerhed om næste skridt, både strategisk og i forhold til at passe så godt på hinanden som muligt.

- Men jeg kan godt frygte, hvad corona får af indvirkning på bygherrer, og at projekter ender med at blive udskudt, sagde han på det tidspunkt. Og bekymringen var altså velbegrundet.

Nye dagsordener
Generelt har PLH Arkitekter de senere år haft et stabilt antal medarbejdere, og har ikke, bortsat fra drømme om flere markedsandele i Norge, ikke haft nogen aggressiv ekspansionsstrategi. I 2019 har virksomheden i gennemsnit beskæftiget 84 mod 88 i 2018.

- Men nu ser vi ind i en helt ny virkelighed og nye dagsordener. Vi er afhængige af omverden, der er opgaver der konkret er stoppet. Og vi har mistet 20 pct. af vores omsætning siden Mette Frederiksen holdt sin tale, siger Søren Mølbak.

Hoteller hårdt ramt
Han fortæller, at på den korte bane ser tegnestuen - ligesom da finanskrisen begyndte - ind i en virkelighed, hvor ting stopper og medarbejdere ikke har nok at lave.

- Med 90 medarbejdere arbejder vi ikke kun med kontorer, men også med en del hoteller og de er gået helt i stå. Hotelbyggeri i København for eksempel lukkede nærmeste med det samme, siger han til Arkbyg.

Langt tilløb
26. marts meldte regeringen ud, at anlægsloftet suspenderes for indeværende år. Samtidigt fremrykkede både regioner og kommuner investeringer, som kan igangsættes og afsluttes i år.

- Det var også, hvad vi håbede. Men problemer er, at mange projekter - især anlægsprojekter - har meget lang løbetid. Under finanskrisen (da PLH gik fra 120 ansatte til 40, red.) skete der det, at da de endelig kom i gang, var vi godt på vej ind i nye opgangstider, siger Søren Mølbak.

- Så kommer der hurtigt gang i hjulene igen? Jeg tror det desværre ikke, siger han, og håber - ikke mindst for tegnestuens projekter i udlandet som Polen og Letland - at optimismen vender tilbage efter sommerferien.

- Som arkitekter lever vi af optimisme og lige nu bliver jeg kimet ned af entreprenører, der gerne vil høre vores vurdering af markedet, da det som oftest er os, der mærker opgangs- og nedgangstider først, siger Søren Mølbak.

Grøn omstilling
Ikke desto mener han også, at der er grund til fortrøstning i forhold til hele bæredygtighedsagendaen og den grønne omstilling, der er kommet for at blive.

- Lige nu arbejder vi med det nye rådhus i Høje Taastrup og her spiller den grønne omstilling og alt hvad vi ved om kontorindretning og medarbejdertrivsel ind, pointerer han.

Det samme gælder et ikonbyggeri i den polske hovedstad Warszawa og en af tegnestuens største opgaver, det prisvindende projekt for Baltic Rail-projektet i Letlands hovedstad Riga.

- Alle vores nye byggerier og projekter er certificerede og bæredygtighed er et spørgsmål om mange parametre; alt fra at nedsætte energibehov, til social bæredygtig og materialernes livscyklus. Det er virkelig komplekst; det kræver viden af medarbejderne og det grønne er indarbejdet, at det vil bestå trods coronakrisen. det er jo for eksempel et krav fra lejere, at bygningen performer ordentligt. Det er en dagsorden, der inden for byggeriet er kommet for at blive. For dels er det sund fornuft, lejerne sparer penge og vi er i forvejen som land førende med den viden og kompetencer.

Nu mindre kræsne
Søren Mølbak forud ser, at tegnestuen nu går ind i tid, hvor man, som da krisen kom i 2008, kommer til at kæmpe om det, der er.

- Vi var mindre kræsne, og den situation kan komme igen, men vi har grundlæggende meget at byde på indenfor kontor og erhverv. Der kom mange nedskaleringsprojekter i hælene på finanskrisen, men ingen kan sige, hvor dybt det stikker lige nu. Vi er forhåbentlig klogere på den anden side af sommer.

Free seating
Også behovet for nye måder at indrette arbejdspladserne på, vil være der, når corona er væk, siger Søren Mølbak.

- Det er en fortsat udvikling, uanset konjunkturer, at mange virksomheder er ved at omstille sig. Mange nye projekter indeholder udpræget fleksibiltet og free seating, mange behøver ikke have et fast skrivebord og det er derfor, jeg ser, vi har en fremtid i Norge, hvor de på mange måder sidder som vi gjorde for 10 år siden. Det sammen med DSV i Polen, hvor man også efterlyser at der bliver bygget i høj kvalitet. Som det mange steder i Polen i dag, spiser man stadig sin frokost i et mørkt rum ved siden af toiletterne og der er i det hele taget ikke fokus på medarbejderne og det merværdi, de kan give, hvis der kommer bedre rammer og trivsel på arbejdspladsen.

Det er ved at ændre sig. Vi oplever at man gerne vil have sit virksomhedsbrand ud via god arkitektur, og mange steder arbejder man meget med identitet omkring projekterne, siger han. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125