23948sdkhjf

Forsvarets Ejendomsstyrelse ramt af muligt millionsvindel

Professor sammenligner sag om muligt svindel med den såkaldte Britta-sag. Foreløbig er to ansatte politianmeldt

Endnu en sag om svindel har måske ramt stor dansk styrelse, der forvalter hundrede millioner af danske skattekroner.

Foreløbig er to ansatte i Forsvarets Ejendomsstyrelse i hvert fald blevet politianmeldt og anholdt, efter at Rigsrevisionen i en undersøgelse har slået fast, at medarbejdere frit har kunnet gennemføre fiktive indkøb på vegne af styrelsen.

- Man kan ikke undlade at få fokus på Britta-sagen, som jo også er kendetegnet ved, at en enkeltperson begår svig og forsøger at berige sig selv.

Sådan lyder vurderingen fra Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

De to ansatte, som nu er meldt til politiet og ifølge Ritzaus oplysninger anholdt i sagen, er mistænkt for at have udnyttet hullerne i systemet.

Det var en tidligere økonomiansvarlig i et firma i byggebranchen, der gjorde Rigsrevisionen opmærksom på, at noget var helt galt med regnskaberne.

Han undrede sig over, at der kom mange og store indkøbsordrer op mod jul fra Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Rigsrevisionens stikprøve fra 2018 skulle siden afsløre fejl i 54 ud af 64 undersøgte sager.

Ifølge Per Nikolaj Bukh kan sagen dog være endnu mere omfattende.

- Man har kun foretaget nogle stikprøver i et enkelt år, og det kan jo gå mange år tilbage. Og så kan det vise sig at være meget mere omfattende, siger han.

Det er dog endnu for tidligt at konkludere, om der reelt har fundet svindel sted, og foreløbig kan man kun gisne om sagens omfang.

En opgørelse fra Forsvarets Ejendomsstyrelse, som Politiken har set, viser imidlertid, at styrelsen i december 2018 købte ydelser for 291 millioner kroner.

I de øvrige måneder købte man kun ydelser for mellem 20 og 30 millioner kroner.

Metoden, hvor en myndighed bruger hele budgettet i december, kaldes benzinafbrænding. Formålet er at tømme kontoen, så pengene ikke overføres til næste år.

Metoden kan føre til misbrug af offentlige midler, hvis man betaler for opgaver, der aldrig bliver udført.

Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter over for Ritzau, at man efterforsker sagen.

Detaljerne i sagen er forsat uklare. Rapporten fra Rigsrevisionen skal behandles på statsrevisorerne s pressemøde fredag formiddag.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kaldte dog allerede torsdag sagen "meget alvorlig".

- Jeg ser på det med meget stor alvor. Det må ikke ske, og jeg sad og måbede, da jeg læste kritikken fra Rigsrevisionen. Det må ikke forekomme, og det vil jeg slå benhårdt ned på det, siger hun.

Rigsrevisionen rejser også alvorlig kritik af styrelsen for at give ukorrekte oplysninger i forbindelse med undersøgelsen.

Det viser dele af rapportens konklusioner, som Politiken er bekendt med.

Ifølge Sten Bønsing, professor ved Aalborg Universitet og ekspert i embedsmisbrug, er det meget "alvorligt" at give forkerte oplysninger til en undersøgelse.

- Hvis Rigsrevisionen så ikke får rigtige oplysninger, har det umiddelbart den konsekvens, at man vil kunne drage forkerte konklusioner. Så det er meget alvorligt, hvis dokumentationen så er forkert, siger han til Politiken.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189