23948sdkhjf

Helt som planlagt: Skolebyggeri til trecifret millionbeløb startet uden fast kontrakt

Denne artikel er en del af serien Månedens Projekt, som bliver bragt i samarbejde med Byggefakta.dk.

Ambitionerne for Læringshus Nærheden, Høje-Taastrup Kommune nye skole i udviklingsområdet Nærheden, fejler bestemt ikke noget. 

Officielt skal byggeriet danne rammen om fremtidens skole. Eleverne skal med bagmændenes ord klædes på til at agere i et globaliseret, gennemdigitaliseret samfund i hastig forandring. Et mål der bland andet betyder, at læringshuset helt fra bunden bliver bygget til at understøtte de såkaldte 21st Century Learning Skills; kreativitet, kommunikation, kritisk tænkning og »kollaboration«. 

Byggeriet blev officielt sprængt i gang - DTU Science havde en sprængladning i jorden ved første spadestik – i starten af september. 

Den tidligere grundejer havde efterladt et hul i jorden

Som en del af Læringshus Nærheden opføres også et parkeringshus på 3.400 kvm. Oprindeligt var det dog tanken, at det skulle opføres ved siden af den nye skole.

Den tidligere grundejer, Spæncom, havde ryddet området og fjernet betonproduktionen. Det betød samtidig, at der med Thomas Nørgaards ord var "efterladt et stort hul i jorden".

- I stedet for at fylde hullet efter Spæncom op med grund blev det til et forslag om at lave et offentligt p-huset i konstruktionen under stedet, siger Thomas Nørgaard til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

 Siden er der blevet gravet ud og byggemodnet, og håndværkerne er for øjeblikket ved at støbe fundamenter. Om kort tid går man i gang med første niveau på byggeriet, der er placeret på en skråning og derfor ikke har en egentlig kælderetage, fortæller Thomas Nørgaard, partner hos Christensen & Co. Arkitekter, der er rådgivere på projektet til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Om to års tid ventes det i alt 18.400 kvm store byggeri at stå færdig. BAM Danmark er totalentreprenør på projektet, der har et budget i underkanten af 400 mio. kr. og håndværkerudgifter på 295 mio. kr.

De mange kvm er fordelt med 15.500 kvm til selve folkeskolen med fem spor samt daginstitution, idrætshal og med 4.200 kvm tagterrasse. Hertil kommer 3.400 kvm offentlig parkeringskælder.

Men selvom det hele er startet og forløber som planlagt, foreligger der ikke en endelig, ubetinget totalentreprisekontrakt. Den ventes først at være på plads sidst i januar måned.

Fra totalrådgivning til totalentreprise
Projektet eksperimenterer således med en ny form for samarbejdsmodel, hvor man lagde ud med totalrådgivning og ender med som totalentreprise, forklarer Thomas Nørgaard. 

Rådgiverholdet med Christensen & Co i spidsen udviklede projektet sammen med brugerne og andre interessenter. Derefter var der udbud på grundlag af dispositionsforslaget, hvor BAM Danmark vandt. 

Fakta: Læringhus Nærheden 

18.400 kvm

Budget 380 mio. kr.

Bygherre: Høje-Taastrup Kommune

Bygherrerådgiver: Christensen & Co. Arkitekter

Arkitekt: Christensen & Co. Arkitekter og Arkitektfirmaet Kjaer & Richter

Ingeniør: Oluf Jørgensen

Landskab: 1:1 Landskab

Totalentreprenør: BAM Danmark

- BAM Danmark har under projektforslagsfasen siddet med udviklingen af projektforslaget og har sparret med deres potentielle leverandører. Nu er man så i gang med byggeriet, selvom der kun er en midlertidig kontrakt, sig Christensen & Co-partneren. 

For Høje Taastrup Kommune er der tale om et både prestigefuldt og økonomisk stort projekt. De forhold understreger vigtigheden af, at byggeriet hverken fordyres, eller tidsplanen falder fra hinanden, så det hele ikke står klar til skolestart og områdets børn til den aftalte tid. I processen har det derfor været et kernepunkt for bygherrerådgiver at finde en model, hvor man risikoafdækker både i forhold til det økonomiske og tidsmæssige. Indtil videre er alt gået som ønsket. 

BAM Danmark har ifølge Thoms Nørgaard haft mere end 100 udbud ude allerede for at finde priser, interesser med mere. Resultatet er, at der for nuværende er lukket aftaler om stålleverancer, beton, kloak og jord, ligesom facader er ved at blive lukket. 

Dermed har bygherre på et tidligt tidspunkt fået afdækket en meget stor del af byggeriet. 

Går alt som planen bliver Læringshus Nærheden klar til at tage imod skolebørn til skolestart i sensommeren 2021. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125