23948sdkhjf

Utzons glæde ved at skræddersy en bolig: Huset med de to ansigter - rustikt på ydersiden, luftigt indvendigt

Jeppe Utzon laver mange huse til det private boligmarked

Jeppe Utzon tegner og projekterer flere typer af arkitektur, men med en hovedvægt på det private boligmarked.

Et aktuelt eksempel er dette "egoisthus" på Soløsevej i Gentofte nord for København, som er tegnet af Jørn Utzons barnebarn.

Det særlige ved huset er, at alt er speciallavet og -designet.

- Og det er virkelig alt. Lige fra de indbyggede højtalere og vinduerne specialfremstillet i Kina til træ-hoveddøren, som går i ét med væggen, siger han til Arkbyg.

Jeppe Utzon fortæller, at for at gøre det elegant og let, kræver det at man arbejder meget med detaljerne.

- Ejeren går meget op i detaljerne. Derfor er vi gået et ekstra stykke for at få alt til at fungere. Vinduesrammerne er for eksempel skjulte, når man ser dem indefra; det en ren fornemmelse, siger arkitekten, der understreger, at det også skal være funktionelt:

- Men jeg vil gerne introducere oplevelser i huset, som er specielle. Niveauspring, nicher man kan sidde i. Elementer, som giver en oplevelse. Gør huset til noget særligt. Dem har vi lagt en del ind af - og det hæver huset op og gør det anderledes, forklarer Jeppe Utzon, der har tegnet 25 en-families huse.

- Vi har indimellem arbejdet ud fra dette: Mere ’nice to have’ end ’need to have’. Det giver noget til hyggen, pointerer Jeppe Utzon.

Krævende akustikopgave
Huset er opført med meget store glasvinduer ud mod Ærmelunden, hvilket - blandt andet - har stillet store krav til akustikken. Det er nemlig ikke kun store koncertsale og erhvervsdomiciler, der skal indtænke akustikløsninger.

Det gælder også denne privatbolig, der er præget af højt til loftet, meget glas fra gulv til loft i stuerne (faktisk over 60 kvm glas i stuen), få møbler og trægulve.

- Det stiller store krav til akustikken, der skal være behagelig, når man har gæster og spiller musik. Det betyder, at der er lagt mange kræfter i at finde den rette, akustiske løsning.

Utzons og bygherrens valg faldt på de såkaldte mono-akustiklofter fra Rockfon, der ifølge arkitekten giver et ekstra minimalistisk udtryk til boligen.

Bedre mening med nyt hus
På grunden på Soløsevej i Gentofte stod et eksisterende hus, som ejerne overvejede at sætte i stand. Men det gav bedre mening at bygge noget nyt.

- Den overordnede idé er et egoisthus i naturmaterialer, med plads til gæster og børn. Det er indrettet til to personer og bygget meget specifikt til eget brug; altså et meget skræddersyet hus, hvor man kigger på sine behov og bygger efter det. Det, jeg synes er mest interessant, er at bygge til nogens behov. At tage udgangspunkt i dem, siger Jeppe Utzon.

- Når man flytter ind i noget eksisterende, tilpasser man livet ud fra de eksisterende rammer. Man tænker ikke så meget over det, men man tilpasser sig meget. Når man bygger sit eget hus, tænker man over hvilket liv, man gerne vil leve. Det kan være alt fra store middagsselskaber, meget tid i køkkenet, ingen morgensol i soveværelset, bygge en båd. Jeg prøver at finde ud af, hvilket liv de gerne vil leve. Og forsøger at tegne et hus ud fra det, siger han.

Og tilføjer med et smil:

- Og så går jeg meget op i at lave skabsplads nok. Det løser problemerne. ///

Skov og hus går i ét

Flere arkitektoniske og indretningsmæssige elementer skal være opfyldt, før arkitekten Jeppe Utzon er tilfreds. Her er nogle af dem, som man kan opleve i det aktuelle en-familiehus i Gentofte:
  • En flot udsigt over skoven mod Nord.
  • En ren glasfacade, så der ikke kommer for meget sol og overophedning.
  • Man udnytter udsigten og lukker af mod naboen. Føler, man bor ude i ingenting, at man er alene med skoven.
  • Udvendigt set er huset gjort ret naturligt at se på. Rustikt og mørkt på ydersiden, men lyst og luftigt indvendigt.
  • Indvendigt: Et kig mod skoven, mod trækroner og sydhaven. Beboerne undgår kig mod nabohuse. Afskærmning mod vejen med beplantning.
  • En stor kælder, hvor man kan få alt af vejen.

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nedrivningstruet Mærsk-hus byder på "høj arkitektonisk kvalitet"
Husk løfterne om lavere skat på generationsskifte
Lugt og støj bremser Koldings maritime bydelsdrømme
Familieejet betonvirksomhed lander bedste resultat i tre år
Direktør for stort byggefirma: Vi blev nødt til at afskedige medarbejdere
Skal modtage 32.000 ton affald – Gladsaxe vælger rådgiver på ny genbrugsstation
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.141