23948sdkhjf

Navnet forpligter: Jeppe Utzon i sin fars og farfars fodspor

Hans verdensberømte farfar, Jørn Utzon, lagde ikke fingrene imellem: Hvis du bliver arkitekt må du indstille dig på, at du aldrig bliver fuldt ud tilfreds med det færdige resultat. Men Jeppe Utzon valgt at dele sig professionelle liv mellem arkitektur og design. Det har han ikke fortrudt

Kreativiteten lyser ud af både manden og lokalerne.

I Københavns middelalderby, i Larsbjørnsstræde, holder Jeppe Utzon, 49 år, til. Tredje generations arkitekt og fjerde generations designer.

Men trods et efternavn, der udstråler stor arkitektur, udenlandske eventyr, verdensberømmelse, kvalitet og perfektionisme, er opgaverne ikke bare kommet dumpende af sig selv til Jørn Utzons barnebarn.

- Jeg blev færdig fra arkitektskolen, da jeg var 28 og tog som de fleste andre nogle lærerige år som ansat arkitekt. Det var først tre år senere, jeg fik min første egen opgave - en større villa opført på en smuk skråning midt i det Sydfynske landskab. Det blev starten på min egen tegnestue, selvom der var lige langt nok mellem opgaverne de første år, siger han.

Jeppe Utzon var 35, da han stod i spidsen for designet af byggeriet af den fynske bolig Æblehaven, hans bolig nr. 2, som du kan se fotos af her på siderne.

Derfra voksede det lige så stille. Men ikke med lynets hast. Måske fordi det faglige, og mødet med kunderne, tager tid. Hvis tingene skal være i orden.

Navnet som en fordel
Til gengæld har Jeppe Utzon aldrig været nødt til at sætte et større salgsarbejde i gang.

Det er ret forskelligt, hvordan kunderne finder frem til ham.

- Mit efternavn er bestemt ikke en ulempe - tak farfar - men oftest er jeg blevet anbefalet af en af mine tidligere kunder. Der er dog også mere overraskende måder. For eksempel har jeg flere gange oplevet, at kunder kommer til mig, fordi de har fundet et billede af et hus, de kan lide - men det er tegnet af en anden arkitekt. Lidt mærkeligt, at de så ikke bare tager kontakt til den arkitekt, men samtidigt har jeg også oplevet, at andre arkitekter har fået kunder, som har vist et af mine huse som eksempel. Så det går jo fint op alligevel, selvom det er lidt bagvendt, siger han.

Livskvalitet, ikke profit
Jeppe Utzon fortæller, at han godt kan lide at tegne enfamiliehuse, fordi det er noget helt særligt ved at arbejde så direkte med dem der skal bo i huset.

- Når jeg har været på større boligbyggerier, ved jeg meget lidt om dem der skal bo der. Måske ved jeg kun, at det er børnefamilier med op til tre børn og to biler. Men når jeg tegner huse til private, kan jeg arbejde meget mere specifikt og personligt med designet. Man lærer jo, at folk og familier er utroligt forskellige - og når man arbejder direkte med dem, kan man tegne det præcist til det liv, de gerne vil leve. Det er en meget inspirerende og spændende proces. Der er en frihed i at det kun er mig som arkitekt, og de, som skal bo i huset, der bestemmer. Og når det ikke er profit, men livskvalitet, der er i fokus.

Ville være som Cousteau
Men det begyndte et andet sted.

Utzon-stamtræet

Oldefar: Aage Oberg Utzon (1885 – 1970). Skibsingeniør. Aage Utzon arbejdede som ingeniør på Aalborg Værft og skabte sammen med Georg Berg og M.S.J. Hansen respekt om sit fag ved at udvikle den nøjsomt præciserede spidsgatter. Kapsejlere gik til Aage Utzon, som havde ry for at tegne de hurtigste spidsgattere. Var kendt for at beskrive sine både ned til mindste detalje i sine konstruktionstegninger.

Farfar: Jørn Utzon (1918 – 2008). Arkitekt, som i 2003 modtog Pritzker-prisen. Verdenskendt for at have tegnet Sydney Opera House, der er en af de mest kendte bygninger i verden. Da operahuset i 2007 blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste, blev Utzon den anden person i verden, der har opnået denne ære i levende live.

Far: Jan Utzon (født 1944). Arkitekt. Bror til Kim og Lin Utzon. Af hovedværker er Skagen Odde Naturcenter, Paustians Hus (Betonelementprisen 1987; med Jørn, Kim og Lin Utzon), Musikhuset Esbjerg (Esbjerg Performing Arts Centre).Kilde: wikipedia

- Som helt ung ville jeg være havbiolog; jeg er jo vokset op med Jacques Cousteau i fjernsynet. Helt fra jeg var fem var det det eneste, jeg ville være. Alt handlede om havet og især dyrene i det. Men så fandt jeg ud af, at det at være havbiolog ikke var det samme som at være Cousteau. Jeg var 18 og midt gymnasiet - og det er nok lidt sent, at din naive barnedrøm brister. Men samtidigt blev det klart for mig, at det kreative betød meget for mig. Det havde jeg bare ikke opdaget før, fordi det altid havde været der, siger Jeppe Utzon.

Han kan huske, at hans farfar frarådede ham at blive arkitekt:

- Hans pointe var, at han selv aldrig havde lavet et hus, hvor han er 100 pct. tilfreds - og dertil meget få, der kom tæt på. På mange måder kan det sammenlignes med filmbranchen. Det er jo ikke én mands værk, selvom instruktøren står for en stor del af det. Der er en hær af andre, der hver har skabt en del af det færdige værk. Og jo flere, des sværere at styre præcist. På samme måde med arkitektur, siger Jeppe Utzon, der mener, at kreditlisten burde være meget længere end blot arkitektens navn.

- En anden ting er, at når det handler om æstetik, er der ikke noget facit - og det kan være meget frustrerende for nogle, siger Jeppe Utzon, og tilføjer, måske lidt overraskende, at han har været meget glad for det facit-baserede, matematik, for eksempel.

-Jeg har også programmeret en del og den form for kreativ tænkning kan jeg enormt godt lide, fordi den er så afsluttet; så har man lavet noget, der er helt færdigt. Det er perfekt i en anden og mere total grad.

Arkitektens grundvilkår
Jeppe Utzon er ret sikker på, at Jørn Utzon gerne så sit barnebarn blive arkitekt.

- Men han ville bare advare mig om, at det var en arkitekts grundvilkår. Men her mange år senere synes jeg stadig, det er virkelig sjovt. Men jeg kan godt lide at skifte skala, til designet. Jeg skifter jo fra en-familiehuse og nedad, hvor andre tegnestuer nok skifter fra en-familiehuse og opad.

Hvad er ambitionerne?
- Hvis man skal lave store opgaver, er man nødt til at bygge en tegnestue op til en vis størrelse. Og det har jeg aldrig haft så meget lyst til. For godt tre år siden fik jeg den franske arkitekt Camille Pincemin som partner. Vi har talt en del om hvor vi skal hen. Lige nu fylder arkitektur for meget. Vi har for mange byggeprojekter, og vil gerne ned og kun bygge tre-fire villaer om året, hvor vi har tid til virkelig at komme i dybden med detaljer og materialer. Plus et større byggeprojekt med jævne mellemrum. Og så lægge den anden halvdel af vores tid i produkt- og møbeldesign, siger Jeppe Utzon, der understreger, at begge er ret glade for at være en lille tegnestue.

- Det forhindrer os godt nok i at få fat på de helt store opgaver, men det er heller ikke den retning vi vil i. 

Hvordan ser du design i forhold til arkitektur?
- Jeg oplever en større formgivningsmæssig frihed i produkt- og møbeldesign. Udover at være mindre, så er det også en mere enkel opgave - typisk få materialer, én funktion og næsten ingen begrænsning på geometri. Og så kan man være langt mere præcis end med byggerier. Så det giver en dejlig kontrast til arkitekturen.

Hvordan bevarer du en vis kunstnerisk frihed, når du tegner?
- En af nøglerne er at vide lidt, men ikke for meget. Hvis man først sætter sig ind i alle regler, krav, ønsker og så videre, så kan det være svært at tænke og skabe frit. Man bliver hæmmet kreativt. Det er bedst hvis jeg kun har en lidt diffus ide om programmet - så kan jeg arbejde mest frit kunstnerisk. Og så har alle nok bestemt situation, hvor de tænker bedst; dem skal man huske at bruge. For mig er det i brusebad eller når jeg vasker op. Så det gør jeg en del - til stor glæde for min kæreste. ///

Læs mere om Jeppe Utzon:
Huset med de to ansigter - rustikt på ydersiden, luftigt indvendigt

Mere om: Jeppe Utzon
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Landsbyggefonden er klar til at bruge flere penge på renovering

Danske arkitekter tager 85.000 kvm universitetsprojekt i Finland

BIG-topchef er nomineret til Årets Leder

Sammen med fire andre er Sheela Maini Søgaard nomineret til prisen, som i år uddeles for 18. gang

Plus

Tekniq: Forslag vil gavne klimaet

Organisationen støtter forslag, der vil give flere energirenoveringer

Plus

Dansk Folkeparti vil bruge flere milliarder på almene renoveringer

Partiet vil fordoble Landsbyggefondens pulje til renovering af almene boliger. Det skal ske med fokus på energirenovering

Nyhedsbrev

Trio skal omdanne Aalborg midtby

Online Avis Arkiv
Plus

Staten misser eget mål for energibesparelser

Klima- og energiminister Dan Jørgensen vil hanke op i ministerierne med en særskilt plan

Plus

Bygherre vil bygge stort sygehus i storentrepriser

Skalas 'børnelandsby' bedst blandt fem bud i Bov

Plus

Jeppe Utzon går i sin fars og farfars fodspor

Plus

Ekspert: Det er svært at gå viralt i dag

Enig komite: Team Vandkunsten skal tegne Holstebros fremtid

LICITATIONEN MENER: Ingen skal uddanne sig til ledighed

Plus

Rektor på Arkitektskolen i København: Danmark vil mangle arkitekter i fremtiden

Københavnerarkitekter tager næste skridt i generationsskifte

Her er Nordhavns nye parkeringshus

Ny institution i Kalundborg skal danne skole - vinderen er fundet

Løber med Byplanprisen for tredje gang

Plus

Fantasibakken på Amager er klar til skiløberne

Verdens første skibakke på taget af et energianlæg, ARC, åbner i dag

Finalister til landskabspris er fundet

C.F. Møller skal føre Randers til vandet

Plus

Besværlig vej til genbrug i byggeprojekter

Developere og byggebranchen ønsker at anvende genbrugsmaterialer som tegl, træ og glasaffald. Men krav til dokumentation for kvalitet og problemer med forsyningssikkerhed til byggepladsen kan stå i vejen

Plus

Erhvervsorganisationer: Det bliver dyrere at være virksomhed

Plus

Arbejdsgivere skal betale flere sygedage

Finanslovsforslaget fokuserer på velfærd, politi, genopretning af skattevæsenet og grønne initiativer

Plus

Borgmester er lydhør over for ekspertanbefalinger om Vinge

Plus

Fire norske nedslag

Mere liv på havnen: Struer har fundet vinderhold

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Plus

Sønderborg: Derfor har vi sat grænsen op

arkbyg
KLUMMEN: Bæredygtighed kræver fokus på totaløkonomi

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Miljøvaredeklaration - EPD

TCT beton til Testcentret i Østerild

Nyt og nemt overblik til kabelbrugere

Bliv opgraderet! Som 6.400 andre - Det tager kun ét minut

Ajcon bygger nyt grønt køle-/frysehus for JN Spedition

Åben Virksomhed – Gibotech inviterer elever fra afgangsklass

Bytømreren vinder fagentreprise på SHIP ved Aarhus Ø

Fremstilling af stort kædesling

Nemt hurtigt og billigt med bølgepap

Vådlakering og sandblæsning

Nedtællingen til Building Green er i gang

Vidste du, at PostNord transporterer paller og stykgods?

GROHE opnår certificering som en af danmarks bedste arbejdsp

Der er rigtig mange muligheder med solskærme

Udviklingen er med batterivirksomheden ACTEC

Tagelementer med indbygget hældning

Vejle CityLab og VR

Tid til at tænke BÆREDYGTIG ISOLERING med Recticel isolering

Den industrielle kontor pendel

Få en tør garage med SolarVenti A/S

Lige så god som en helt almindelig skole

NOS A/S tilbyder alt i løftegrej, også de mindre dele.

XPJ - Helt hvidt kabel til fast halogenfri installation

Resultatorienterede og værdiskabende løsninger i pakkeriet

Problemer med statisk elektricitet på arbejdet?

Send til en kollega

0.245