23948sdkhjf

SLA skal tegne nyt grønt kvarter i Paris

De danske landskabsarkitekter vinder endnu et byfornyelsesprojekt i den franske hovedstad

De danske arkitekter og byplanlæggere SLA har vundet en internationale konkurrence om at designe et nyt naturbaseret byområde i hjertet af Paris.

Det nye kvarter - der ikke har noget at gøre med byudviklingsprojektet Reinvent Paris, som vi omtaler på side 7 - vil indeholde boliger til 1.000 nye beboere.

Navnet på vinderprojektet er ’Jardin Mécano’ (Den Mekaniske Have) og opgaven er at transformere det tidligere jernbane- og industriområde Ordener-Poissonniers i det tætbefolkede 18. arrondissement (1 km nordøst for Sacré-Coeur) til et såkaldt mixed-use bykvarter.

Skal bevare industriarven
Projektet bevarer, ifølge de danske arkitekter, områdets unikke industriarv, samtidig med at det tilfører en række grønne byrum og Co2-neutrale bygninger.

De er med i Paris-projektet

Bygherre: The City of Paris, SNCF Real Estate og Espaces Ferroviaires

Developere
: Emerige og OGIC

Arkitekter
: SLA og Biecher Architectes

Underrådgivere
: Niney et Marca Architectes, Bourbouze &
Graindorge, AAVP, Oasiis Attitudes Urbaines og Oteis

Færdigt
: 2024

Det gode byliv skal fremmes i området via offentlige parker og byrum, teater, folkeskole, designuniversitet, madhaller og urban farming. SLA og deres franske samarbejdspartnere, bygningsarkitekterne Biecher Architectes, håber, at det nye kvarter bliver en serie sammenhængende, grønne byrum med udendørsservering, amfiteatre, bandstands og en 1 hektar stor offentlig park.

- Byrummene genfortolker det traditionelle parisiske bybillede og genbruger jernbaneområdets centrale atmosfærer og materialiteter, som jernbanespor, trolleys, jernbanesignaler og andre industrielle levn; altså noget, der er helt særlige for Ordener-Poissonniers, siger Rasmus Astrup, der er partner i SLA, i en pressemeddelelse.

"Vi gror et nyt bykvarter frem"
Byrummene skal efter planen "tilføre økosystemtjenester og renser luftforurening, håndtere skybrud og regnvand samt skabe et optimalt mikroklima for beboere og besøgende", skriver SLA i pressemeddelelsen.

- Vi gror bogstaveligt talt et nyt bykvarter frem af den eksisterende parisiske jord. Ved at kombinere områdets stærke industrielle karakter med naturbaserede designløsninger skaber vi en ny standard for natur i Paris, tilføjer Rasmus Astrup.

Solpaneler og gratis varme
Byplanen for Ordener-Poissonniers er optimeret med hensyn til sol og vind for at minimere energiforbruget i bygningerne.

Alle tage består af særligt designede solpaneler, og gratis varme udtrækkes fra et lokalt datacenter og bruges i bygningerne. De postindustrielle elementer bliver genbrugt så meget som muligt, mens stort set alt nybyggeri opføres i træ. Samlet set reducerer alle disse tiltag bykvarterets Co2-aftryk med 94 procent.

Projektet forventes færdig i 2024.


Læs mere om SLA
: SLA udvider i Norge

kargaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125