23948sdkhjf

Udgravning til jernbane afslører farligt stof

Lige nu er arbejdet i gang med at gøre plads til den nye jernbane, der skal forbinde togstrækningen fra Aalborg og ned gennem Jylland med Aalborg Lufthavn.

Men undervejs er man stødt på en udfordring, som nu er løst, skriver dr.dk. 

De 6.000 tons jord, der skal fjernes for at gøre plads til jernbanen, har nemlig vist sig at gemme på et ganske særligt og usædvanligt giftigt stof.

Der er tale om cyanid, som blandt andet kendt som det stof, der tog livet af flere højtstående personer i Adolf Hitlers førerbunker umiddelbart før afslutningen på 2. verdenskrig. Heriblandt Hitlers kone Eva Braun og muligvis også Hitler selv.

At det er dukket op mellem Lindholm og Aalborg Lufthavn kan have forbindelse til et lokalt gasværk, som i 1960’erne sendte restaffald til stedet, fortæller Banedanmark til DR.

Ingen chancer i oprydningsarbejdet
Da stoffet kan være farligt at få ind gennem luftvejene, er der ikke blevet taget nogen chancer i forbindelse med oprydningsarbejdet. Det gælder både ved deponeringen nær Aalborg-forstaden Klarup og på selve grunden, hvor stoffet blev opdaget.

- Folk, der fysisk skulle ud og arbejde derude, har haft rumdragt på. Altså engangskedeldragt med lufttilføring og gummistøvler og gummihandsker, oplyser projektleder i Banedanmark, Jan Rudebeck, til DR.

Barnearbejdere, der kan have været i kontakt med stoffet, inden det blev opdaget, er blevet tilbudt et tjek hos embedslægen.

Begrænset mængde
Analyser ved Klarup har vist, at der er tale om en relativt lille mængde cyanid i jorden. 

- Det er ikke væsentligt over Miljøstyrelsens grænseværdier, fortæller Hans Ole Nilsson, produktionschef hos virksomheden RGS Nordic, der står for at rense jorden, til DR. 

Når den cyanidholdige jord, der også kan indeholde andre stoffer, er færdiganalyseret, skal jorden enten lægges ud et sted, hvor det ikke gør skade, eller efterbehandles og renses.

Hos Banedanmark havde man gerne undgået det ekstra stykke arbejde, men alt er forløbet, som det skal, oplyser områdechef Marianne Rasmussen. 

-  Vi har haft nogle ekstra udgifter ved det, men vi er ikke færdige med at få regnestykket gjort op, siger hun til DR. 

På stedet, hvor giften blev fundet, er der nu lagt et sikkerhedsnet ned, der skal advare mod at grave dybere ved fremtidige anlægsprojekter. Derudover er der lagt et rent lag jord ovenpå.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125