23948sdkhjf

300.000 ton jord bliver biovolde

I Høje Taastrup har Hedehusene-Fløng Jagtforening taget et nyt skydeanlæg med en jordvold på over 300.000 ton, der kan mere end reducere larm fra skydebaner og veje.

Forsiden af volden består af vilde urter frem for græs, og på bagsiden får naturen fuld råderet med blandt andet døde træer og store sten fordelt på arealet. Fremover står vilde bier, fugle og padder til at have gavn af denne og flere andre såkaldte ”biovolde”.

Det skriver miljøvirksomheden RGS Nordic, der er gået sammen med Danmarks Naturfredningsforening for at ændre på ideen om, hvad en jordvold kan og hvordan den ser ud, i en pressemeddelelse.

Skydebanen i Høje Taastrup er placeret på et kommunalt areal, og derfor har Høje-Taastrup Kommune godkendt den nye biovold, ligesom at Danmarks Naturfredningsforening har givet volden sit kvalitetsstempel. Men også hos jagtforeningens medlemsorganisation Danmarks Jægerforbund glæder man sig over udsigten til mere naturlige jordvolde rundt om foreningernes fremtidige skydeanlæg. Hovedbestyrelsesmedlem, Marie-Louise Munch Achton-Lyng forklarer:

– Der er uden tvivl potentiale i at bruge jordvolde omkring skydebaner som fristeder for naturen. Insekter og vildtet vænner sig hurtigere til baggrundsstøjen, end vi mennesker gør det. Jordvolden i Hedehusene er forhåbentligt bare det første af mange lignende projekter, siger hun i pressemeddelelsen.

Nyttiggørelse og genbrug

RGS Nordic, som har modtage- og behandlingsanlæg over hele landet, behandler årligt omkring 4,8 millioner ton jord og affald, herunder have- og parkaffald, som oftest ender med at blive brændt eller brugt til kompost og biogas. Direkte genbrug af affaldstypen skåner dog både natur og klima parker, og derfor arbejder virksomheden med at få mest muligt affald længere op i affalds-hierarkiet.

– Vi kan genbruge borgernes haveaffald i kvashegn, gøre træstubbe til insekthoteller og i stedet for at knuse natursten, lade dem pryde et voldanlæg og blive til levested for markfirben, siger RGS Nordic Bæredygtighedschef Ebbe Tubæk Naamansen.

– Vi har alle naturmaterialerne liggende på vores anlæg. Nu skal de bare ud og have nyt liv, for eksempel på en jordvold, som tilmed laves af det jord, som bringes ind på vores anlæg, tilføjer han. 

RGS Nordic har samtidig besluttet sig for at tage et skud af deres egen medicin ved at ændre beplantningen uden for hovedkontoret i København. Fremover vil hjemmehørende og insektvenlige urter som blåhat og kællingetand pryde Danmarks største affaldsbehandlingsanlæg på Selinevej i København.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125