23948sdkhjf

Nederlag til DF og LA koster de blå magten

Blå blok har tabt valget, og Mette Frederiksen står på spring til at blive ny statsminister med hjælp fra en styrket venstrefløj

Fællessalen på Christiansborg var tætpakket med partisoldater, folketingsmedlemmer, fotografer og journalister, da Mette Frederiksen kort efter midnat blev mødt af hujen og klapsalver til sit partis valgfejring.

Socialdemokratiets formand ankom smilende sammen med sin forlovede, Bo Tengberg, da det stod klart, at dansk politik står overfor et magtskifte - og at rød blok samlet set er valgets sejrherrer.

Under lysekronerne i den store sal lykønskede Mette Frederiksen vælgerne med, at Danmark skal have en ny regering.

- Vi har skabt en forventning og en forhåbning om, at vi kan forandre Danmark. Det er en historisk stor sejr, sagde hun.

Mette Frederiksen er favorit til at blive ny statsminister, og partierne bag hende har i alt 91 mandater. Dertil kommer Alternativets fem mandater.

Med resultatet måtte Lars Løkke Rasmussen samtidig - fra sin talerstol i Landstingssalen - erkende, at han trods en fremgang til Venstre på ni mandater må aflevere nøglerne til Statsministeriet.

- Vi har fået et fantastisk flot valg, men magten skifter, sagde han.

Svækkelsen af blå blok skyldes især katastrofalt dårlige valg til både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Partileder ryger ud
Liberal Alliance blev nærmest nedsablet ved valget og gik fra 13 til fire mandater i Folketinget.

Partileder og afgående udenrigsminister Anders Samuelsen mistede sin plads i Folketinget, og med hans afgang fra Folketinget er spekulationerne begyndt, om hvem der fremover skal lede partiet.

Heller ikke partifællen Joachim B. Olsen ser ud til at komme ind.

Dansk Folkeparti, der indtil valget var landets næststørste parti, mistede hele 21 mandater, så partiet fremover kun har 16 sæder i Folketinget.

Det er ikke set siden Jordskredsvalget i 1973, at et parti har mistet så mange mandater ved et folketingsvalg.

- Vi har fået en vælgerlussing, og den tager vi til efterretning. Den har været ventet, sagde partiformand Kristian Thulesen Dahl på valgaftenen, men afviste samtidig, at han vil gå af som formand.

Enten kommer partiets gruppeformand, Peter Skaarup, eller udlændingeordfører Martin Henriksen til at ryge ud af Folketinget.

Begge profiler var opstillet i Københavns Storkreds, hvor Dansk Folkeparti kun fik et mandat. Fintællingen af de personlige stemmer vil afgøre, hvem af dem der skal tage afsked med Folketinget.

Selv om Mette Frederiksen kan glæde sig over, at rød blok er styrket, og hun selv er favorit til at blive statsminister, sker det næppe uden sved på panden.

Både SF og De Radikale fik solid fremgang ved valget, og begge partier har varslet hver sit sæt af krav til Mette Frederiksen for at indfri hendes regeringsdrømme.

Formandens drøm og mål er at danne en regering udelukkende bestående af Socialdemokratiet.

Dronningerunde
Efter valgresultatet forelå natten til torsdag, inviterede Mette Frederiksen alle Folketingets partier til drøftelser om, "hvad man hver især lægger vægt på, og hvor man kan se et samarbejde".

Drøftelserne begynder, når alle partier har været forbi Amalienborg til en dronningerunde. Her skal de hver især give deres bud på, hvem der skal lede forhandlingerne om dannelsen af en ny regering.

Torsdag klokken 11 mødte afgående statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) op hos dronningen for at anbefale hende - og kronprins Frederik, der også var til stede - at gennemføre en dronningerunde.

Desuden orienterede Lars Løkke Rasmussen om den parlamentariske situation efter folketingsvalget.

Tre partier kom ikke ind
Ud over de etablerede partier har valgkampen især skabt spænding om chancerne for Kristendemokraterne og de tre nyopstillede partier, Stram Kurs, Nye Borgerlige og Klaus Riskær Pedersen.

Klaus Riskær Pedersen erkendte tidligt på valgaftenen, at han ikke vil komme ind og lod forstå, at hans parti nu er at betragte som dødt.

Anderledes spændende var det med de øvrige tre.

Stram Kurs dansede i målinger og prognoser frem og tilbage ved spærregrænsen, men endte med ikke at komme ind.

Det samme gjorde sig gældende for Kristendemokraterne.

Nye Borgerlige blev til gengæld det eneste af de fire partier uden for Folketinget, der kom over spærregrænsen. Partiet fik fire mandater.
/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Valg 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109