23948sdkhjf

Hvad kan man stille op mod voldsomme vandmasser?

Oversvømmelser er skyld i vandskader for milliardstore pengebeløb hvert eneste år. Alene skybruddet, der ramte Storkøbenhavn  d. 2. juli 2011, kostede forsikringsselskaberne ca. 6,5 milliarder kroner. Men hvad skal man som erhvervsdrivende være opmærksom på både før, under og efter oversvømmelser?

Hvad er det første, man bør gøre, hvis man bliver ramt af oversvømmelser?
- Først og fremmest handler det om at få vandet væk og begrænse skaden. Nogle virksomheder vælger at investere i en vandstøvsuger eller dykpumper, så de kan afhjælpe mindre oversvømmelser. Har man at gøre med store mængder vand, skal man forsøge at klodse sine værdier op, selvom det kan være lettere sagt end gjort, hvis der er tale om tunge produktionsanlæg, teknik eller lagervarer. Derudover skal man altid fotodokumentere skaderne. Tag rigeligt med billeder og smid aldrig noget ud uden forsikringsselskabets accept - uanset hvor ødelagt det er.

Hvorledes er vandskader dækket af ens forsikring?
- Som privat bygningsejer er skybrudsskader dækket af din bygningsforsikring, mens skader ved stormflod og oversvømmelser er dækket af den offentlige storm-flodsordning, som man betaler ind til via en stormflodsafgift over ens bygningsfor-sikringspræmie. Erhvervsvirksomheder er dækket af deres bygningsforsikring, men man får langt mindre økonomisk kompensation på skader som følge af stormflod end skybrud og lignende. Derfor kan det være en god idé at indgå en beredskabs-aftale, der sikrer hurtigt professionel hjælp, hvis skaden sker.

Hvad indebærer en beredskabsaftale?
- En beredskabsaftale indgået med et anerkendt skadeservicefirma sikrer først og fremmest, at man er prioriteret kunde. Det er især relevant for virksomheder i kendte risikozoner eller hvis man har været ramt tidligere - eller endelig, hvis driftsstop er forretningskritisk for virksomheden.

Hvorfor får man ikke blot en serviceleverandør til at hjælpe med at fjerne vandet?
- Man kan godt være fristet af at lave en aftale med en af ens andre serviceleveran-dører, men overvej om leverandøren har de rette ressourcer. Det handler ikke kun om at have en dykpumpe og vandsuger klar, det handler om stor manpower - og viden omkring hvordan man bedst håndtere eks. 500 m2 produktion eller lager der står under vand. De anerkendte skadeservicefirmaer har samtidig viden, som sikrer at virksomheden hurtigst muligt kommer tilbage igen til en normal hverdag. De store, landsdækkende skadeservicefirmaer har også døgnbemandet setup, således de kan have biler, materiel og mandskab på skadestedet inden for blot 60 minutter, og de sikrer den ønskede dokumentation, så efterfølgende skadesbehandling hos forsikringsselskabet sker hurtigt og effektivt.

Hvad kan man gøre for at forebygge mod oversvømmelser?
- Der findes en række forebyggende tiltag. Er der plads, kan man etablere vandbassiner, som kan optage vandmasserne. En anden mulighed er at investere eller leje i de efterhånden anerkendte watertubes, som mange kystnære kommuner og beredskaber har anskaffet sig. Det er tuber, som rulles ud, fyldes med vand og bruges som effektiv barriere. Vi anbefaler en kombination af forebyggelse og beredskabsaftale. Så har man i hvert fald gjort, alt man kan for at sikre sine værdier.

Læs Recover Nordic Danmark's svar på, hvad man kan stille op med voldsomme vandmasser, samt meget mere i magasinet Højvandssikring & Klimatilpasning her

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078