23948sdkhjf

Far og datter dømt for prisudveksling: Skal hver betale 300.000 kr. i bøde

Retten i Hillerød har netop idømt en far og datter en bøde på 300.000 kr. hver for prisudveksling i nedrivningsbranchen. 

Det oplyser Retten i Hillerød til Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

Her beskrives det desuden, at forvandlingsstraffen er 60 dages fængsel. Det vil sige, at hvis de dømte ikke betaler bøden, skal de i stedet i fængsel i de 60 dage. 

Del af større sagskompleks
Sagen er den anden i et større kompleks om nedrivervirksomheder og ledende medarbejdere, der står anklaget for at have udvekslet priser med hinanden. 

I den første sag blev en 76-årig tidligere ejer af et enkeltmands-nedbrydningsfirma idømt en bøde på 100.000 kr. i Retten i Holbæk, som siden blev stadfæstet i landsretten, og som han nu forsøger at få for Højesteret.

Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) er i begge tilfælde gået efter fængselsstraf, men har altså i stedet måtte tage til takke med, at bøder er kommet på bordet. 

Fra senioranklager hos SØIK, Robert Hansen, lyder den umiddelbare reaktion:

- Vi er tilfredse med, at også Retten i Hillerød har slået fast, at det der med at udveksle priser er en overtrædelse af konkurrenceloven. 

Han påpeger, at han endnu ikke har set dommen, og at SØIK først efter at have nærlæst den vil tage stilling til eventuelle yderligere skridt i form af anke til landsretten. 

Tidsnød spillede ind
Fra forsvarer Kjeld Skov fra Dahl Advokatfirma lyder det, at far og datter er lettede over at have undgået fængsel: 

 - Det har været en sag, hvor anklagemyndigheden er gået efter en betydelig fængselsstraf. Så set i det lys er mine klienter lettede. 

- Men der er stadig tale om en betydelig bøde, fortsætter han.

Selv mener han også, at det er korrekt, at der ikke er kommet fængselsstraf på tale, da ingen ifølge advokaten er blevet beriget og har fået økonomisk gevinst ud af udvekslingen. 

En udveksling, som den 49-årige kvinde i retten har forklaret er sket grundet tidsnød. 

Bag om sagen:

  • Der har været rejst tiltale mod en direktør og en ledende medarbejder hos et nedrivningsfirma, som nu er ophørt, for i 24 tilfælde over for forskellige hovedentreprenører at have koordineret firmaets tilbudsgivning med to andre konkurrerende nedrivningsfirmaer.
  • I størsteparten af tilfældene lånte de to et tilbud af den konkurrerende virksomhed og afgav herefter selv et proforma tilbud, som lå højere end tilbuddet fra den, de havde lånt prisen af.
  • Der har været rejst tiltale i 21 forhold, som efter konkurrenceloven kan medføre bødestraf, og i tre forhold, som efter konkurrenceloven kan medføre fængselsstraf, hvis handlingen er begået forsætligt og er af ”grov beskaffenhed”.
  • De tiltalte har nægtet sig skyldige. De har erkendt at have lånt tilbudspriser eller selv at have udlånt tilbudspriser og forklaret, at denne fremgangsmåde var begrundet i, at de enten ikke kunne nå at afgive tilbud, eller at der var tale om en opgave, som firmaet ikke havde kapacitet til. Grunden til, at de valgte alligevel at afgive tilbud, var frygt for at blive udelukket fra fremtidige udbudsrunder, hvis ikke de gjorde det.
  • Retten i Hillerød har fundet det bevist, at de tiltalte har overtrådt konkurrenceloven. I de tre tilfælde, hvor fængsel har været en mulighed, har retten fundet, at forholdene er begået forsætligt, men at der ikke var tale om forhold af så grov beskaffenhed, at det kunne medføre en fængselsstraf.
  • Retten har idømt de tiltalte hver en bøde på 300.000 kr.
  • Begge parter har fra domsafsigelsen den 11. januar 2019 14 dage til at beslutte, om dommen skal ankes til Østre Landsret.

Kilde: pressemeddelelse fra Retten i Hillerød

Artiklen er en del af temaet Nedriver-sagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078