23948sdkhjf

Den gode proces i byggeriet skal findes

Et østjysk vandprojekt, et plejecenter og et brancheinitiativ er i spil til Procesprisen 2018, som uddeles i november

Byggeprojekter indeholder både svære og ofte komplicerede og langstrakte processer mellem byggeriets aktører. Derfor kan selv små misforståelser og ændringer føre til ventetid og forsinkelser i byggeprocessen.

Procesprisen

Procesprisen uddeles for syvende gang af Boligfonden Kuben og Lean Construction DK og hylder de mest innovative og nyskabende projekter, som har formået at gøre op med produktivitetsudfordringerne.

Prisen fremhæver de projekter eller samarbejder i byggebranchen, som på forskellig vis bidrager til at optimere byggeprocessen til gavn for både tidsplan, arbejdsglæde og sikkerhed på pladserne samt økonomi.

Procesprisen 2018 uddeles på Building Awards 2018 den 9. november på Langeliniepavillonen i København.

Derfor ligger vejen til øget produktivitet og et bedre byggeri netop i de gode processer, og det er baggrunden for, at Boligfonden Kuben og Lean Construction DK for syvende gang uddeler Procesprisen ved byggeriets store prisfest, Building Awards, i november.

Blandt 15 indstillede projekter har en bedømmelseskomite udvalgt det østjyske forsyningssamarbejde Vand- partner, renoveringen af et plejecenter på Amager og Bedre Bundlinje-initiativet mellem Dansk Byggeri og 3F, som nu er i spil til Procesprisen 2018.

- Spændvidden mellem de tre nominerede viser, hvordan branchen rykker sig i den positive retning i de her år. Vi har den langsigtede partneringaftale over seks år med masser af innovation i Aarhus samt renoveringsprojektet på plejecentret på Amager, hvor der fra start er investeret i at få etableret et solidt fundament for samarbejde og bedre processer. Sidst, men ikke mindst, samarbejdet imellem Dansk Byggeri og 3F, der arbejder for en bedre bundlinje og bedre arbejdsmiljø igennem fokus på processer. Her er arbejdsgiver og arbejdstager gået sammen om at fremme produktiviteten, siger Sidse Buch. Hun er politisk-økonomisk konsulent i BAT-Kartellet, medlem af Boligfonden Kubens bestyrelse og derigennem en del af bedømmelseskomiteen.

Building Awards 2018

Buidling Awards 2018 afholdes den 9. november 2018 på Langeliniepavillonen i København.

Ud over Procesprisen uddeles ni særlige Building Awards, hvor finalisterne er danske bygherrer, entreprenører rådgivere, arkitekter og byggematerialeproducenter, der har gjort en ekstraordinær indsats med alt fra nye måder at bruge materialer på til energi­sparende projekter med fokus på miljø og cirkulær økonomi - alt sammen med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling.

Building Awards uddeles således i forbindelse med en stor konference, hvis hovedtema er FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling.

Bag uddelingen af de ni priser står Bygherreforeningen, Lean Construction DK, Boligfonden Kuben og Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Desuden uddeler Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben Bygherreprisen
Læs mere på www.licitationen.dk/buildingawards

Muligt at rykke ved normerne
Chefrådgiver Dag Sander fra rådgivervirksomheden Sweco mener, at ikke bare de tre nominerede, men alle 15 indstillede projekter, er en indikator på den gode udvikling i bygge- og anlægsbranchen, hvor de gør op med vanetænkningen.

- Alle er eksempler på, at det er muligt at rykke ved normerne i branchen, og de viser med al tydelighed, at når man bevidst arbejder med processerne, så er det muligt at få bedre samarbejde og bedre arbejdsmiljø, kvalitet, tidsplanlægning og økonomi i sine projekter, siger Dag Sander, som er medlem af bestyrelsen i Lean Construction DK og bedømmelseskomiteen.

Samarbejdet "Byg til vækst", der omfatter byggeriet af Odenses kongres- og kulturhus Odeon, vandt den seneste Procespris i 2016. Procesprisen uddeles 9. november i København.

Nomineret

Forsyningssamarbejdet Vandpartner
Vandpartner er et offentligt-privat-partnersamarbejde for perioden 2016 – 2021 mellem Samn Forsyning, Favrskov Forsyning og Aarhus Vand om fornyelse af vandledningsanlæg og spildevandsledningsanlæg i Odder, Favrskov og Aarhus kommuner.
Forsyningssamarbejdet er nomineret for sit mangeårige arbejde med at skabe en ny samarbejdskultur i vandbranchen. Vandpartner arbejder ud fra en nytænkende og resultatorienteret partnerskabsmodel, som skaber større værdi og udvikler stærkere løsninger end ved traditionelt bygge- og anlægsarbejde. Helt centralt er, at der som en del af partnerskabet arbejdes løbende og systematisk med innovation, der skal understøtte udvikling af nye metoder, produkter og systemløsninger.
Bygherre : Aarhus, Favrskov, og Samn Forsyning
Rådgivere : Niras, Envidan, LE34, Sulzer
Entreprenør : Arkil, Aarsleff, VAM, FKS Slamson og Norva24
Projektperiode : 2016-2021

Totalrenovering og ombygning af plejecentret Hørgaarden
Plejecentret Hørgården på Amager er nomineret for det gode reproducerbare eksempel på, hvordan man som bygherre med krav til samarbejde og gennemsigtighed kan skabe både grundlag for gode processer samt et byggeri, der i praksis leverer bedre løsninger på funktionelle udfordringer. Projektet, som har været i gang siden 2009 og udføres blokvis i tre etaper, er løst inden for budget- og tidsrammen, med glade og tilfredse brugere af plejeboligerne som resultat. Bygherren har blandt sat rammen for at afvæbne konflikter, før de opstår og opbygge et tillidsforhold mellem byggeriets parter.
Bygherre : Boligforeningen 3B
Bygherrerådgiver : HolteProjekt A/S
Brugerne : Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Plejecenteret Hørgården (Københavns Kommune)
Totalentreprenør : NCC Construction Danmark A/S
Arkitekt : JJW Arkitekter
Ingeniør : Holmsgaard A/S
Landskabsarkitekt : LIW planning Aps
Projektperiode : 2009-2019

Bedre Bundlinje
Bedre Bundlinje-samarbejdet mellem Dansk Byggeri og fagforbundet 3F er nomineret for at tage konkrete initiativer til at løse produktivitetsudfordringer i byggeriet på tværs af arbejdsgivere og arbejdstagere.
Projektet viser vejen til, hvordan byggeriet i højere grad kan bruge bl.a. Lean Construction-værktøjer til at samarbejde og løse opgaver med blandt andet planlægning, logistik og udførelse på en mere optimal måde samt sikre at metodikken og læring gentages fra projekt til projekt uanset størrelsen af byggeprojektet.
Aktører : 3F og Dansk Byggeri
Indhold : Bedre Bundlinje 1.0, 2.0 og 3.0
Projektperiode : 2011-2018

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204