23948sdkhjf

Licitationen uddeler stor pris til arkitekt

En arkitekt, der ønsker at skubbe til noget, kan blive den første modtager af Arkitektprisen, når Licitationen senere på året afholder Building Awards 

Vi leder efter en kreativ arkitekt. En innovativ arkitekt. En æstetisk bevidst arkitekt

Hvis du er arkitekt, sidder du måske og nikker med lige nu - ja, det kunne godt være dig. 

Men har du også bidraget signifikant til landskabets og samfundets berigelse? 

Så kan du eller din tegnestue komme i spil til Arkitektprisen, det nyeste skud på stammen ved Building Awards - branchens største prisfest. Prisen hylder en arkitekt eller et arkitektfirma, der har udmærket sig særligt med enestående kreativitet, innovation og æstetik i deres projekter. 

Branchens prisfest  

Building Awards er bygge- og anlægsbranchens største prisfest. Building Awards 2024 finder sted den 21. november i København, når branchens største, mest innovative, mest kreative og mest bæredygtige aktører mødes til et brag af en prisfest. 

Building Awards består i år af 11 priser, heraf fire helt nye priser. Arkitektprisen er blandt de fire nye pris-skud. 

Om Building Awards og Arkitektprisen

Building Awards er bygge- og anlægsbranchens samlingspunkt. Her mødes branchens største og mest innovative aktører, når Licitationen hylder de virksomheder, personer og projekter, der har revolutioneret dansk byggeri.

Arkitektprisen hylder en arkitekt eller et arkitektfirma, der har udmærket sig med enestående kreativitet, innovation og æstetik i deres projekter.

Arkitektprisen er sponsoreret af DELUX DENMARK

Link til nominering  (deadline 5. juni) 

Juryen i Arkitektprisen har en form for regelsæt, den følger i sin vurdering af de indkomne nomineringer. Blandt vurderingskriterierne lægges der vægt på, om arbejdet inspirerer fremtidige generationer af arkitekter og formgivere. 

Også projekter, der bidrager positivt til samfundet og miljøet, vil blive anerkendt i vurderingsprocessen. 

Og endeligt er der i juryens votering fokus på arkitekter, der skubber grænserne og introducerer nye designkoncepter og løsninger.

Vil skubbe til noget

I juryen finder man blandt andre lektor i arkitektur ved Det Kongelige Akademi Morten Birk Jørgensen. Han har tidligere beskæftiget sig med kulturhistorie og forsker nu blandt andet i arkitekturens evalueringsprocesser. 

Når man spørger, hvem Morten Birk Jørgensen leder efter, når modtageren af Arkitektprisen skal findes, lyder svaret ganske enkelt: 

- En arkitekt, der ønsker at flytte noget. 

Men helt enkelt er det alligevel ikke. Arkitekten skal ønske at flytte noget gennem sit arbejde - for eksempel at skubbe til den samlede bygge- og anlægsbranches klimabelastning. 

Social arkitektur 

En af de måder, man som arkitekt kan flytte noget, er ved at flytte nogen. 

- Arkitektur har jo også en social funktion. Det kan skabe rammer for, hvordan vi er sammen, siger Morten Birk Jørgensen. 

Som et eksempel på arkitektur med en tydelig social dagsorden peger Morten Birk Jørgensen på Ofelia Plads i København, som Lundgaard & Tranberg Arkitekter har stået for. 

- Pladsen er jo et glimrende eksempel på, hvordan man kan skabe et rum, der binder historie og sociale aktiviteter sammen, siger han. 

Selvom juryen selvfølgelig vurderer ud fra prisens kriterier, vil Morten Birk Jørgensen også gerne understrege, at det enkelte kan have særligt æstetisk eller eksempelvis skulpturel værdi, som kan vurderes mindre objektivt end mange andre typer af kriterier. 

Arkitektur-kanon

Arkitektprisen ved Building Awards er langt fra den eneste pris, der hvert år uddeles til arkitekter i ind- og udland. Og priserne er vigtige, mener Morten Birk Jørgensen. 

- Arkitektur er en kanon af værker. Kanonen opstår i høj grad som konsekvens af arkitekturens priser, siger han. 

Det, at noget bliver fremhævet, er med til at konstituere arkitekturen som fagområde, lyder pointen. Det er med til at etablere arkitekturens referenceramme og muliggør udvikling. 

Artiklen er en del af temaet Building Awards 2024.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095