23948sdkhjf

Projektudvikler skræddersyr lånemodel til seniorer

Selv om de kunne lægge et pænt indskud er nye andelsboligejere ofte afskåret fra det, men det vil udvikler ændre på. Organisation er dog betænkelig ved idéen

Seniorer med fornuftig økonomi stiller i stigende grad op i køen til andelsboliger, især uden for selve hovedstaden.

Det registrerer flere projektudviklere, og årsagen er ofte, at seniorerne kan sælge et parcelhus og stå med mange penge i hånden. De vil så gerne lægge et stort indskud, så de får en lav, løbende boligudgift - og knap så mange kvadratmeter, som skal holdes.

Dén mulighed har de fælles principper i andelsboligforeninger hidtil spændt ben for, fordi alle andelskøbere skal betale samme indskud, når en ny forening bliver oprettet.

Derfor har formuende seniorer med den ene hånd hver måned skullet lægge en høj boligafgift til at betale renter og afdrag på foreningens gæld - og med den anden hånd har de stået med en nok så høj friværdi, som ikke kunne indfri deres del af foreningens gæld, men for eksempel måtte stå i banken til minimal rente.

Nu har Allan Thomsen, advokat og specialist i andelsboliger, imidlertid udviklet en model, der løser problemet for seniorer og projektudviklere.

- Med vores model kan beboere vælge at betale boligafgiften forud flere år frem i tiden. På den måde udnytter de langt bedre deres formue fra for eksempel et parcelhus, og de får en lavere boligafgift de følgende år. Vi har rullet modellen ud i vores projekt i Værløse, og her forventer vi, at to tredjedele af de kommende beboere vælger at lægge et ekstra indskud, siger Allan Thomsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

I hans øjne hænger den individuelle løsning godt sammen med andelstanken:

- Modellen kræver en del ændringer i forhold til standardvedtægten for andelsboliger og nogle ekstra regneark, som vi har udviklet. Men modellen stemmer godt overens med tanken og fællesskabet bag andelsboliger. De øvrige beboere har nemlig fordel af, at foreningens samlede gæld er lavere - det giver långiveren øget sikkerhed, og det kan betyde lidt lavere rente og låneomkostninger, påpeger Allan Thomsen, som i øjeblikket er involveret i opførelsen af 38 andelsboliger i Værløse.

Lunken modtagelse
Hos Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) får den nye model dog en lunken modtagelse af direktør Jan Hansen.

- Vores råd er, at man i nye foreninger finder ud af, hvad der er det rigtige niveau for indskud, boligafgift og lån. Vi fraråder ikke decideret differentierede indskud, men det komplicerer for eksempel regnskaberne. Man skal passe på, at man ikke bevæger sig væk fra - eller giver køb på - nogle af de grundlæggende principper for andelsboliger, for eksempel med én stemme per bolig og nogenlunde samme kvadratmeterpriser i samme forening, understreger Jan Hansen.

Læs også: Seniorer i Værløse er vilde med andelsboliger

Artiklen er en del af temaet Andelsboliger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141