23948sdkhjf

725 sager om byggesjusk i 2017

Antallet af klagesager i bygge- og anlægsbranchen ligger tilsyneladende fast på det højeste niveau i mere end 15 år

Byggeriets Ankenævn modtog sidste år 725 klagesager fra de danske forbrugere. Det er fem sager færre end i 2016, men ligger stadig 8 procent over gennemsnittet for perioden 2000-2017.

Ingen ved med sikkerhed, hvad de sidste par års stigning i klagesagerne skyldes. Men Byggeriets Ankenævn har et bud i den årsberetning, som indeholder opgørelsen:

- Den øgede sagsmængde i 2016 og 2017 kan være et udtryk for, at der er kommet mere gang i hjulene i byggebranchen.

Samme vurdering kommer fra Morten Mathiasen. Han er byggesagkyndig i Byggesagkyndig.nu, som han selv har grundlagt med en uddannelsesbaggrund som både bygningsingeniør og tømrer.

- Der er et stigende pres på branchen, så der er ikke altid tid nok til at gøre tingene grundigt. Vi har især oplevet det i sommer omkring projektbyggerierne i Ørestaden, hvor nogle stakkels mennesker altså skal flytte ind på det, der ligner en halv byggeplads.

Tidspresset medfører ikke bare, at de etablerede håndværkere laver flere fejl. En anden bivirkning er, at niveauet udvandes, mener Morten Mathiasen.

Årsberetning

Byggeriets Ankenævn har modtaget 725 klagesager i 2017. Det er kun fem sager færre end i 2016.

Sagerne fordeler sig nogenlunde som de plejer inden for de forskellige fag. 41 procent af sagerne vedrører klager over træarbejde, 26 procent omhandler murerarbejde og 12 procent omhandler køkkener. 6 procent af sagerne drejer sig om vinduer og yderdøre.

Ankenævnet afsluttede i alt 738 sager i 2017. Det er 39 sager mere end året før.

411 af de 738 afsluttede sager i 2017 er enten blevet afvist fra behandling eller henlagt. Det udgør 55 % af alle de afsluttede sager, hvilket svarer til tallet i 2016.

Det betyder, at 327 sager er blevet realitetsbehandlet med syn og skøn. Det er 10 sager mere end 2016.

Af de 327 realitetsbehandlede sager har forbrugerne fået helt eller delvist medhold i 80 procent – et procentpoint mere end 2016.

- Vi oplever, at de værste trolde kommer frem fra æsken i tider, hvor der er meget at lave. Det er der nu, så det spiller helt sikkert også ind.

Savner fokus på uddannelse
Morten Mathiasen savner mere fokus på efteruddannelse i en branche, hvor alt for mange håndværkere er korttidsansatte med flittige spring fra job til job. Men han mener også, at håndværkerne opererer i en verden, hvor afstanden fra utilfredshed og til en klage er blevet kortere.

Det skyldes formentlig, at klageadgangen er blevet lettere, ligesom virksomhederne nu selv er forpligtet til at gøre opmærksom på muligheden.

Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt 725 klagesager på et år er meget i en byggebranche, som årligt udfører i tusindvis af opgaver.

Ifølge Bolius’ Boligejeranalyse fra 2017 har kun 5 procent af de 2.004 adspurgte respondenter dårlige eller meget dårlige erfaringer med håndværkere. Og af den gruppe angiver hele 42 procent en for høj pris som årsag til den dårlige oplevelse.

Forbrugere får medhold
Hos DI Byg mener branchedirektør Elly Kjems Hove principielt, at 725 klagesager er 725 for mange. Hun glæder sig dog over, at forbrugerne overhovedet har muligheden for at klage, samt at sagsbehandlingstiden ikke er steget sammen med antallet af sager.

- I den bedste af alle verdener, er der ikke nogen klager over byggeriet. Men det er et parameter for sig selv, og vi bider i stedet mærke i, at stadig flere forbrugere får medhold i deres klagesager og at sagsbehandlingstiden ikke er væsentligt forøget. Det ser vi som et udtryk for, at systemet virker, og at forbrugerne bruger de værktøjer, der er til rådighed.

Læs mere om klagesager: Drømmenes millionprojekt blev til et mareridt

Byggeriets Ankenævn

Byggeriets Ankenævn behandler klager fra private forbrugere, der har fået udført arbejde i privatboligen, dvs eget hus, ejerlejlighed, andelsbolig, lejelejlighed eller sommerhus.

Byggeriets Ankenævn behandler klager over byggevirksomheder, der har udført maler-, murer-, tømrer-, snedker-, gulv-, køkken-, stenhugger-, tække-, kloak-, brolægger-, anlægsgartner- og jordarbejder eller leveret vinduer, yderdøre og køkkenelementer til en forbruger.

Byggeriets Ankenævn behandler dog ikke klager over nybyggerier med en samlet entreprisesum på over en mio. kr. inkl. moms.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156