23948sdkhjf

Stor stigning i korte uddannelsesaftaler

Lærlinge er i høj grad villige til at skifte arbejdssted gennem deres uddannelsesforløb, viser ny analyse fra Dansk Byggeri

Markant flere unge tømrer-, snedker- og murerlærlinge oplever gennem deres læretid, at have mere end en mester.

Det viser en undersøgelse fra Dansk Byggeri. Organisationen har bedt Danmarks Statistik følge en række lærlinge gennem hele deres uddannelsesforløb i forhold til hvilken virksomhed, eleven har praktikforløb i. Undersøgelsen dækker perioden 2008-2016 og omfatter 27.594 lærlinge med fuldført uddannelse og 20.728 lærlinge, der fortsat er i gang med deres uddannelse.

Konklusionen er, at der fra 2008 og frem er sket en ganske betydelig stigning i brugen af korte aftaler, som fra at udgøre seks procent af de underskrevne aftaler i 2008 nu udgør knap 40 procent.

Er blevet standard
Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri, forklarer, at tendensen med de korte aftaler begyndte under krisen.

- Under krisen blev det almindeligt at lave korte aftaler, fordi virksomhederne havde færre opgaver og derfor blev varsomme med at binde sig til en lærling i hele deres praktikperiode. Nu er det blevet standard, at man laver kortere aftaler, siger hun.

Der kan både være fordele og ulemper ved at lærlingene kommer i praktik i flere virksomheder, mener Louise Pihl.

- For lærlingene er det en ulempe, at man ikke er sikker på at kunne fortsætte sin praktik i en virksomhed, men samtidig er det en god mulighed, at man kan komme over i en ny virksomhed og lære nogle nye ting, siger hun.

Forskel på fag
Undersøgelsen viser samtidig, at to ud af fem lærlinge ikke kører til samme adresse i hele praktikperioden. De har to eller flere arbejdssteder i løbet af deres lærlingetid.

- Et skift i arbejdssted kan også være en konsekvens af et samarbejde mellem to virksomheder, hvor en virksomhed overtager den anden virksomheds lærling på grund af færre opgaver i en periode, og generelt kan det være ganske positivt at prøve kræfter med flere arbejdssteder, understreger Louise Pihl.

Dansk Byggeris undersøgelse viser, at der er meget store forskelle mellem de enkelte fag inden for bygge- og anlægsfagene. De store fag som tømrer, murer og snedker har oftere flere arbejdssteder i løbet af hele deres læretid end for eksempel maskinsnedkere. Blandt tømrer-, snedker- og murerlærlinge har cirka hver femte flere end tre arbejdssteder, mens det kun gør sig gældende for en ud af 25 af maskinsnedkerne.

Tendensen kan vende
Der findes ingen indikation på, at skiftende praktiksteder betyder, at der kommer dårligere håndværkere ud i den anden ende, forklarer Louise Pihl.

- Der er sket en stigning i andelen af svendeprøver, der antages med enten ros, bronze eller sølv for murer-, struktører og brolæggeruddannelserne, mens tømrerne holder niveauet tilnærmelsesvis konstant. Og derfor kan vi ikke sige, at de korte aftaler har konsekvenser for kvaliteten, siger hun.

Med en stigende byggeaktivitet og en stadig større efterspørgsel på faglært arbejdskraft, kan tendensen med korte aftaler godt vende, vurderer Louise Pihl.

- I takt med at det kan blive sværere at skaffe lærlinge, kan det godt give en tryghed for virksomhederne, at man binder sig længere, så ikke konkurrenterne tager dem, siger hun.

Læs også: BAT-Kartellet: Korte aftaler er et tveægget sværd

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.108