23948sdkhjf

Landsbyskole er danmarksmester i renovering

Ud af 119 indstillede projekter vinder omdannelsen af den gamle skole i vestjyske Nr. Vium prisen som Danmarks bedste renovering.

Parterne bag renoveringen af den gamle skole i Nr. Vium, 35 km øst for Ringkøbing, kan kalde sig danmarksmestre i bygningsrenovering.

Torsdag aften trak projektet det længste strå, da vinderen af Renover prisen 2017 blev kåret ved årets prisfest, der fandt sted på Game Streetmekka i København.

Bag både den og aftenens Jubilæumspris står Grundejernes Investeringsfond og Realdania.

- Projektet er et ganske rørende eksempel på, hvordan det er lykkedes at skabe et sted, hvor de lokale i området kan mødes. Samtidig er det prisværdigt, hvordan projektet på trods af en markant transformation stadig har bevaret den gamle skole som en bygning med historisk betydning for mange af de mennesker, der bor i området, siger Lars Axelsen, direktør i Grundejernes Investeringsfond.

Helt nyt samlingspunkt
119 projekter blev indstillet, seks projekter blev nomineret, og til sidst løb projektet i Nr. Vium altså med sejren foran et stærkt felt af renoveringsprojekter fra hele landet.

Nr. Vium Skole er en centralskole fra 1960’erne, som i 2008 blev købt af en gruppe borgere. De har stået i spidsen for omdannelsen af den gamle skole til et samlingspunkt for de knap 700 indbyggere i sognet. Nu danner den rammerne for det sociale liv i byen, med blandt andet en daginstitution, møde- og festlokaler samt idrætsfaciliteter.

Af fineste format
Formanden for nomineringsudvalget kalder projektet en solstrålehistorie.

- Det er arkitektur af fineste format. Og et eksempel på, hvordan en renovering er med til at understøtte det lokale liv. Den ligger ude hvor kragerne vender, men alligevel har renoveringen medført tilgang af børn til vuggestuen og børnehaven, siger formand for nomineringsudvalget Gøsta Knudsen.

De står bag vinderprojektet
Vinder af Renover prisen 2017 er Landsbyen i skolen, Nr. Vium
Parterne bag er:
  • Bygherre: Nørre Vium Sports- og Kulturcenter
  • Arkitekt: Erik Brandt Dam arkitekter ApS, Cornelius+Vöge
  • Ingeniør: Ingeniørgruppen Vestjylland
  • Farvesætning: Malene Bach

Den nye "landsby" på skolegrunden er et eksempel på, hvordan bygninger via renovering kan få et helt nyt liv og en helt ny funktion. Selvom Nr. Vium som sådan ikke er en landsby, er det alligevel lykkedes at skabe et centrum for sociale aktiviteter.

Det er blandt andet lykkedes markant at reducere omkostninger til opvarmning via en række energivenlige tiltag i forbindelse med renoveringen.

Selvom det måske ikke ser ud af meget, så er der flere detaljer, der ifølge Gøsta Knudsen er en fryd for øjet ved nærmere eftersyn

- På afstand ser centraltypeskolen fra midten af 1960’erne noget støvet og vejrbidt ud, men kommer man tættere på, bliver den en oase for pupillerne. Indvendigt har man elegant sørget for at man stadig kan fornemme dørene ind til de gamle klasseværelser, siger Gøsta Knudsen.

Læs mere om Renover prisen: Hæder for et stort løft til boliger og bydel

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.156