23948sdkhjf

Nordjylland vedtager råstofplan

Over 300 høringssvar fra borgere og andre har gjort arbejdet med planen til en lang proces

Regionsrådet i Region Nordjylland har nu endeligt vedtaget Råstofplan 2016, som indeholder områder og udstikker retningslinjerne for indvinding af råstoffer de kommende år.

Planen skal sikre, at byggerier, udvikling af infrastrukturanlæg og industrien i regionen har de nødvendige forsyninger af råstoffer i form af sand, sten, ler og kridt.

Det er regionernes ansvar at kortlægge råstoffer og planlægge indvindingen af dem. Det sker ved, at der udlægges grave- og interesseområder efter overordnede vurderinger og under hensyn til natur, miljø, borgerne og den øvrige planlægning i det åbne land.

Ud over konkrete indvindingsområder indeholder råstofplanen også krav til, hvorledes råstofgrave skal efterbehandles, når der ikke længere skal indvindes råstoffer.

Lang proces
Forud for vedtagelsen af Råstofplan 2016 har der været tre høringer, hvor der indkom mere end 300 bemærkninger.

Særligt meget debat har der været omkring molerindvinding på Mors, indvinding af sand ved Vadum til den 3. Limfjordsforbindelse, indvinding af sand og grus i områder med grundvandsinteresser som ved Gærum og Siem Skov.

I processen har der endvidere været afholdt borgermøder, hvor forslaget til råstofplanen har været fremlagt og mange borgere har deltaget, særligt med spørgsmål og bemærkninger til de foreslåede graveområder.

- Det har været en lang, men også grundig proces, hvor vi har lyttet til de mange ideer og bemærkninger, som vi har modtaget. Jeg er glad for, at så mange i Nordjylland har været involveret, debatteret og givet input, for det har styrket den demokratiske proces, og det har også haft stor indflydelse på de politiske afgørelser, siger Henrik Ringbæk Madsen (S), formand for Udvalget for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø i Region Nordjylland.

Det billede er generelt, fortæller Lasse Møller Vollesen, chefkonsulent i Danske Råstoffer under Dansk Byggeri.

National strategi
- Regionerne har oplevet, at det er blevet en længere proces at vedtage deres råstofplaner på grund af indsigelser fra borgere og andre, siger han.

Dansk Råstoffer har længe arbejdet for, at der udarbejdes en national råstofstrategi, hvor indvinding på land og til havs tænkes sammen. Et ønske der imidlertid ikke er blevet imødekommet politisk.

Råstofplan 2016 erstatter den hidtidige plan fra 2012.

Råstofplan 2016
Her er de væsentlige ændringer:

Molerindvinding på Mors: Det er lykkedes at lokalisere alternativer, så man kan udtage naturfølsomme områder ved Mosebjerg og Stærhøj af planen.

Indvinding af sand ved Vadum: I processen er det udlagte interesseområde i to omgange blevet reduceret af hensyn til de lokale interesser, og der igangsættes nu et arbejde med at afdække løsninger, der giver den mest optimale balance mellem benyttelse og beskyttelse.

Gærum/Åsted ved Frederikshavn: Det udlagte graveområde i Råstofplan 2012 ændres nu til et interesseområde med henblik på at regionen sammen med Frederikshavn Kommune kan finde en mere optimal balance mellem råstofindvinding og drikkevandsinteresser i området.

Gøttrup Sø ved Fjerritslev: I planprocessen er området ændret fra graveområde til et interesseområde for bedre at kunne afklare muligheden for indvinding under hensyntagen til de lokale forhold.

Kilde: Region Nordjylland

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111