23948sdkhjf

Konkurs forsinker kraftvarmeværk

Bygherren Aarhus Kommune får desuden en ekstraregning anslået til 60-70 mio. kroner
Den italienskejede kedelvirksomhed Burmeister & Wain Energy A/S (BWE) er gået konkurs, og det kommer både til at koste tid og penge for Aarhus Kommune, der havde hyret BWE til at stå for den største entreprise til 350 mio. kroner på byggeriet af et nyt biomassefyret kraftvarmeværk i Lisbjerg med en samlet projektsum på 1,3 mia. kroner.

Det nye kraftvarmeværk skulle efter planen have været klar til at levere fjernvarme til borgerne i november 2016, men siden er det blevet udskudt til februar 2017, og med kedelproducentens konkurs vurderer chef for AffaldVarme Aarhus, Bjarne Munk Jensen, nu, at der kan gå endnu et par måneder, inden kraftvarmeværket fyrer op for første gang.

- Vi kan ikke ligge os fast på et tidspunkt endnu, fordi der fortsat er usikre elementer. Men som det ser ud nu, forventer vi, at vi kan levere fjernvarme i slutningen af marts eller begyndelsen af april, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Udgifter til nye aftaler

Ekstraregningen på projektet efter konkursen ligger endnu ikke fast. AffaldVarme-chefen anslår, at udgifterne kan blive øget med 60-70 mio. kroner, der blandt andet går til at forhandle nye aftaler på plads med relevante underentreprenører, som skal afslutte arbejdet på BWE’s entreprise.

Forsinkelsen på projektet betyder desuden, at AffaldVarme Aarhus må købe erstatningsvarme hos Studstrupværket til en højere pris, end det nye varmeværk ville være i stand til at levere.

I går blev det i øvrigt offentliggjort, at BWE er blevet opkøbt af Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S (BWSC), men færdiggørelsen af kraftvarmeværk-projeket i Aarhus er ikke fulgt med over i det nye selskab, selvom alle medarbejderne fra BWE nu er ansat hos BWSC.

- De besidder nogle ikke uvæsentlige kompetencer, som de har fået ved at have arbejdet på projektet, og vi arbejder på at sikre, at de fortsat kan være tilknyttet byggeriet, siger Bjarne Munk Jensen.

Italienere lånte 180 mio.

I november 2014 blev byggeriet af landets største biomassefyrede kraftvarmeværk i Lisbjerg påbegyndt med BWE som storentreprenør. Selskabet har imidlertid været i vanskeligheder igennem længere tid, og vanskelighederne har også smittet af på evnen til at planlægge arbejdet hensigtsmæssigt og holde tidsplanerne, skriver AffaldVarme Aarhus i en pressemeddelelse.

Kunne ikke holde tidsplan

Udfordringer med at holde tidsplanen på Aarhus-projektet, og heraf følgende lavere indtjening, er ifølge kurator Lars Skanvig, advokat og partner hos advokatfirmaet Plesner, en af årsagerne til konkursen.

- Konkursen skyldes en flerhed af problemstillinger. Faldende ordretilgang, et stærkt underskudsgivende projekt i Aarhus, og den omstændighed, at man ikke har fået likviditet retur fra sit moderselskab, siger han i en artikel til Energi Supply.

Nyhedssiden oplyser, at det italienske moderselskab S.T.F. Salvatore Trifone e Figli S.p.A., ifølge 2015-regnskabet, tog et lån på 180 mio. kroner i BWE.

BWE og BWSC, som altså har købt den konkursramte virksomhed, udspringer af det gamle skibsværft, Burmeister & Wain fra København.

Nyt kraftvarmeværk i Lisbjerg
• Bygherre: AffaldsVarme Aarhus, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune
• Bygherrerådgiver: Grontmij
• Totalrådgiver: Cowi
• Arkitekt: Friis & Moltke
• Ingeniør: Cowi
• Entreprenører: BWE - Burmeister & Wain Energy, Doosan Skoda Power, Qubiqa, Lachenmeier Monsun, Løgten Murer- og Entreprenør, Arkil, Ramirent, MT Højgaard, El:Con Århus, Konsoriet JV kraftvarmeanlæg i Lisbjerg (Arkil og Cj Anlæg)
• Projektramme: 1,3 mia. kroner

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109