23948sdkhjf

Arkitekter lander ny boligplan på flyveplads

100 nye boliger på den historiske Flyvestation Værløse får den svenske boligudvikler Bonava og de danske bydesignere fra Juul Frost Arkitekter som udviklere
Juul Frost Arkitekter (JFA) skal stå bag designet af de nye såkaldte Filmhuse på Flyvestation Værløse, hvor landskab, byrum og bolig skal flettes sammen.

Netop nu lancerer den svenske boligudvikler Bonava, der udspringer af NCC, i alt 100 nye rækkehuse på den historiske Flyvestation Værløse.

Fordelt over 12.700 kvm skal det skal efter planen blive både smukke og dynamiske omgivelser samt funktionelle og æstetiske boliger.

Ledetråden er landskabet som værdiskabende element, ifølge en pressemeddelelse fra JFA, der som skitserende søger at blive garant for en nutidig bebyggelse med kontakt til naturen og med fokus på fællesskaber.

Ændret demografi

Med det pres, som ændringer i demografi har på byerne, er det, ifølge arkitekterne, afgørende at skabe forstadsmiljøer med samme attraktion, som de større byer kan tilbyde - og med naturen som det stærkeste aktiv.

- Forstæder skal gentænkes, så de er en reel medspiller i måden, vi tænker byudvikling og fællesskaber på, siger associeret partner Søren Askehave hos JFA.

- Filmhusenes unikke beliggenhed har gjort det til et spændende nabolag at være med til at udvikle. Flyvestation Værløse har en særlig karakter, da det både er en nedlagt flyvestation og et fantastisk naturområde. Vi forsøger at genspejle omgivelserne og den særlige stemning i bebyggelserne gennem materialevalg og ved at trække den stedlige flora ind i gårdrummene, siger han.

Samarbejdet mellem Bonava og JFA har et fælles afsæt i atmosfære og relationer, mener JFA-arkitekten.

- Det er vigtigt at skabe zoner i bebyggelsen med forskellige grader af privathed; zoner, hvor man som beboer kan vælge at tage del i det udendørs fællesskab, og zoner, hvor man kan trække sig tilbage, siger Søren Askehave.

Tre klynger

Udformningen af bebyggelsens tre klynger tager afsæt i camouflage mønsteret - en klar reference til flyvestationen.

Mønsteret skaber bløde overgange mellem de enkelte beplantninger og formidler overgangen mellem vej og bolig i gårdrum.

- Vi skaber også plads til opholds- og legearealer og lavninger til opsamling af regnvand. Grøfter, render og lavninger, som håndterer regnvand, bliver en del af naturoplevelsen i bydelen. Robuste og stoflige materialer som tegl og træ er desuden et gennemgående tema, siger Søren Askehave.

Han tilføjer, at landskabet trækkes helt ind til bebyggelsen, så man bor i naturen samtidig med, at der skabes en hjemlighed i klyngerne.

- De tre klynger har hver deres identitet i forhold til den landskabelige sammehhæng, de ligger ud til: Filmhusene Nord - sletten og landingsbanen med vimpler og fly, Filmhusene Vest - skoven med lysninger og skovbund samt Filmhusene Øst - overdrevet med vilde frugttræer og sten.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.375