23948sdkhjf

Silkeborg vil afprøve ny vejtype i byerne

De såkaldte 2 minus 1-veje sænker antallet af ulykker
Flere såkaldte 2 minus 1-veje skal med i Silkeborg Kommunes kommende trafiksikkerhedsplan. Og denne gang skal de også ind i byområderne. På to minus 1 veje deler bilisterne ét spor i begge retninger, mens stiplede linjer i begge sider af vejen markerer ekstra plads til cyklisterne.

Den anlægges således ofte i områder med begrænset trafik, ligesom der der ofte er bump, indsnævringer og fartbegrænsning.

Vejtypen har allerede givet cyklister og fodgængere mere plads på 23 km landevej i Silkeborg Kommune. Nu er der lagt op til, at bilisterne fremover også må dele én kørebane i flere byområder.

- 2 minus 1-vejene har sænket hastigheden på landevejene. De giver cyklisterne mere plads, og lavere fart øger trafiksikkerheden. Hidtil har vi mest brugt det mellem to landsbyer, men nu kunne vi tænke os at gå skridtet videre og afprøve 2 minus 1 veje i byområder uden for Silkeborg by, siger formand for Vej- og Trafikudvalget i Silkeborg Kommune Frank Borch-Olsen (K).

Vejene får flere til at cykle og har ifølge Vejdirektoratet på landsplan sænket antallet af ulykker. I Silkeborg vil Vej- og trafikudvalget have indarbejdet nye 2 minus-veje i en ny trafiksikkerhedsplan. Hvilke veje er ikke afgjort, men det bliver i byområder uden cykelstier og fortove. I Silkeborg by bliver der i stedet anlagt cykelgader.

- Vores eneste bekymring er, at det kan være meget svært at få alle til at anerkende hastighedsbegrænsningen. Det er klart, at man lige skal vænne sig til den nye vejtype, men det kræver også en mentalitetsændring. Det er rystende så mange, der tilsyneladende er ligeglade med, at de kører for alt stærkt på landeveje, hvor børn cykler fra en by til en anden for at komme i skole eller til sport, siger Frank Borch-Olsen.

Forslag til nye to minus 1 veje vil blive indarbejdet i kommuneplan og en ny trafiksikkerhedsplan, som er undervejs.

De eksisterende 23 km 2 minus 1 vej i Silkeborg Kommune er fordelt på seks strækninger. Heraf en enkelt i byzone gennem Funder Kirkeby.

brahe

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.36