23948sdkhjf

For første gang nogensinde: DGNB-certificeret opført og indviet

Munkebjerg Park i Odense fik for nylig sølv DGNB-certificering. Det er første gang , at en bydel med en DGNB-certificering står færdig og opført

Normalt er det enkelte byggerier, der belønnes med det, men nu Danmark har fået sin første DGNB-certificerede bydel nogensinde.

Munkebjerg Park, der ligger ved siden af Syddansk Universitet i Odense, modtog for nylig en DGNB-sølv-certificering for at have skabt en ny bydel med miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed i samspil med de tekniske løsninger og proceskvaliteten.

I sidste uge modtog bygherren Barfoed Group sammen med Juul Frost Arkitekter certificeringen, og den hæder glæder Jakob Rosendahl Haar. Han er arkitekt hos Juul Frost Arkitekter og DGNB-konsulent.

- Certificeringen er en manifestation af en visionær tilgang til byplanlægning. Munkebjerg Park har skabt et levedygtigt og fremadskuende projekt og blandt andet skabt løsninger, der imødekommer de miljøudfordringer, vi har med at gøre, siger Jakob Rosendahl Haar i en pressemeddelelse.

Særligt fremhæver han søen i parkområdet som et godt eksempel på en DGNB-løsning. 

- Den er både udformet som et regnvandsbassin, der kan håndtere de skybrud, vi oftere oplever, men fungerer samtidig som et rekreativt åndehul for beboerne, lyder det.

Om DGNB

DGNB er en certificeringsordning målrettet byggeri, bygninger og byområder. Navnet og de oprindelige er kriterier er hentet fra det tyske Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen – også forkortet DGNB.

Systemet bygger på den helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed (FN’s definition) med de tre hovedsøjler: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed.
I DGNB-systemet evalueres et byggeri eller byområde ud fra seks hovedområder: 

  • Miljømæssig kvalitet
  • Økonomisk kvalitet
  • Social kvalitet
  • Teknisk kvalitet
  • Proceskvalitet 
  • Områdekvalitet

Kriterierne opdateres løbende i takt med, at branchen får ny viden og praksis.

Kilde: DGNB

Et mangeårigt og godt samarbejde

De første spadestik blev til den nye bydel blev taget tilbage i 2006. Det var seks år inden, den første danske version af certificerings-systemet så dagens lys herhjemme.

I 2022 påbegyndte man arbejdet med at få en DGNB-certificering, og ifølge Flemming Frost, der er arkitekt og medstifter af Juul Frost Arkitekter, er det resultatet af et godt og mangeårigt samarbejde mellem hans tegnestue og Barfoed Group.

Et projekt, hvor man, ifølge Frost selv, tænkte social bæredygtighed ind i byggeriet, inden det kunne give udmærkelser.

- Efter mit første besøg på Munkebjerg tilbage i 2006, begyndte vi et projekt med ungdomsboliger i regi af Barfoed. På det tidspunkt kunne ingen forestille sig, at det ville udvikle sig til en helt ny bydel. Nu, i 2024, står vi her med resultatet. Det her kunne lade sig gøre med en visionær bygherre, fortæller Flemming Frost i en pressemeddelelse.

Ifølge Licitationens søstermedie Projektagenten, har opførelsen af hele bydelen kostet omkring 1,5 mia. kr.

Kort om Munkebjerg Park

Juul Frost Arkitekter har en stor finger med i udviklingen af Munkebjerg Park i Odense M. Arkitektfirmaet er således ansvarlige for:

Vision for Munkebjerg Park, herunder lokalplanmateriale

- Skovranken og bydelsparken: 145 familieboliger, herunder penthouselejligheder fordelt på 13.500  kvm samt 7.800 kvm grønne arealer med rekreativ klimatilpasning og fællesfunktioner

- Skovmærke og M-Tower: 63 seniorboliger fordelt på 5.000 kvm med fælles tagterrasse og væksthus samt 184 studieboliger med fitnesscenter og børnehave i stueetagen på i alt 9.300 kvm omkring områdets nye bytorv

- 1.200 kvm dagligvarebutik med grønne facader

- Munkebjerg businesspark: Flerbrugerkontorhus på 5.300 kvm, der har modtaget Miljødiplom 2020 fra BygFyn

- Ved Søen: 188 lejligheder fordelt på 5 bygninger og 10.000 kvm. Juul Frost Arkitekter har netop tegnet en udvidelse til byggeriet med penthouselejligheder på taget

- 56 rækkehuse i to og tre etager fordelt på otte rækker og 7.450 kvm

 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125