23948sdkhjf

EL: Solceller bør fylde mere

Solcelleanlæg har en lavere PSO-afgift end landvindmøller, og Energiforligskredsen må derfor drøfte, hvordan Danmark får flere solceller, mener Enhedslisten
Selv om Enhedslisten i sidste uge stemte for at afskaffe den udskældte 60/40-ordning for solceller, er der stadig grund til at arbejde for, at solceller kommer til at fylde mere i den danske elforsyning.

Derfor bør energiforligskredsen drøfte, hvordan Danmark får flere solceller opstillet, mener partiets energiordfører, Søren Egge Rasmussen.

”Enhedslisten stemte for afskaffelsen af 60/40-ordningen, fordi det ikke var muligt at få vedtaget ændringsforslag og samtidig få lukket for de mange ansøgninger til store anlæg på jorden. Vi ville gerne have vedtaget en ændring, som fremmer fortsat udbygning af store anlæg på tagflader”, siger han.

Med et hasteindgreb satte energi-. forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i sidste uge en stopper for en gammel solcellestøtteordning – populært kaldet 60/40-ordningen – på grund af ansøgninger for omkring 4.500 MW produktionskapacitet. Lovindgrebet blev behandlet i Folketinget på bare én dag uden mulighed for input fra borgere eller interessenter på området.

Bedre rammevilkår

Store solcelleanlæg under 60/40-ordningen har en lavere PSO-udgift end landvindmøller og der bør derfor skabes bedre rammevilkår for, at solceller opsættes af kommuner, boligforeninger og solcellelaug på tagflader. Ligesom det er fornuftigt at bruge arealer ved tekniske anlæg som varmeværker, spildevandsanlæg og motorveje til solcelleopstilling, mener Søren Egge Rasmussen.

”Den totale afskaffelse af 40/60-ordningen rammer desværre også en række mindre anlæg til syv boligforeninger og en kommune. Vi vil arbejde videre for at de ansøgninger kan blive imødekommet under andre ordninger”, siger han.

Enhedslisten vil nu klage til folketinget præsidium, fordi partiet mener, det er uacceptabelt, at anden- og tredjebehandlingen blev hasteafviklet fra klokken 21.45 til 22.00 for at det kunne sikres, at loven kunne underskrives af dronningen inden klokken 22.00.

”Kongehuset skal ikke være en begrænsning for demokratiet og folketingets muligheder for at diskutere vidtgående ændringen i en hastebehandlet lov”, siger Søren Egge Rasmussen.

Enhedslisten har et mål om en solcellekapacitet på 8.000 MW. Udbygningen skal primært forankres i fællesanlæg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156