23948sdkhjf

Flaskehals bremser udbygning af solceller

Nye solcelleparker er i de senere år skudt op på den ene mark efter den anden på Sjælland, Lolland og Falster. Udbygningen har været et regulært boom, der er gået så stærkt, at el-nettet ikke kan følge med.

På det seneste har en lille håndfuld projekter på Sydsjælland og Lolland dog enten måttet vente eller har slet ikke kunnet komme på elnettet i fuldt omfang på grund af manglende kapacitet i elnettet, skriver Sjællandske Nyheder. Og det selv om de havde indgået en tilslutningsaftale med det regionale elnetselskab Cerius.

Det fremgår ifølge Sjællandske Nyheder af en aktindsigt fra elnetnetselskaberne Radius og Cerius samt oplysninger fra aktører i miljøet.

Mange nye projekter

Det er specielt på den sydlige del af Sjælland, hvor elnettet ikke er udbygget tilstrækkeligt til at kunne modtage al den vedvarende energi, der er brug for i takt med den grønne omstilling. En omstilling, som indebærer, at blandt andet fossile biler og varmekilder bliver skiftet ud med strømdrevne, som helst skal drives af grøn strøm, skriver SN.dk.

- Helt lavpraktisk, så er der kommet rigtig mange nye projekter i et område, hvor der historisk set ikke har været behov for et ret kraftigt elsystem, siger Anders Steen Kristensen, der er områdeleder for energiplanlægning i Energinet.

Han peger på, at solcelleparkerne skal have et sted at blive tilsluttet for at komme på elnettet. Og det kræver transformatorstationer, og mange af de nuværende er gamle, og derfor skal der skal reinvesteres i dem. Det er et arbejde, som løbende foregår, men det tager tid.

Mangler overordnet plan

En ekspert på området efterlyser en overordnet plan for, hvor meget vedvarende energi der skal bygges, så man i højere grad kan undgå de såkaldte flaskehalse; altså at der ikke kan udbygges så meget vedvarende energi, som der er brug for hurtigt nok.

- Når man ser på den måde, solceller bliver udbygget, så har vi brug for en overordnet strategi for, hvor mange vi vil have, og hvor de skal placeres, så det ikke kun dikteres af, hvornår der kommer en aktør forbi og har lyst til at opstille solceller et givent sted. For så er det, at problemerne opstår. At udbygge elnettet er ikke noget, man bare lige kan gøre, siger Henrik Lund, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, til Sjællandske Nyheder.

- Fordi der ikke er en samlet plan, er der mange kommuner, der bliver ladt i stikken. Vi er kommet lidt klodset afsted, tilføjer Henrik Lund, men understreger ifølge SN.dk, at vi i Danmark i hans øjne generelt har været gode til at udbygge den vedvarende energi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189