23948sdkhjf

E-kursus skal give højere sikkerhed ved kranarbejde

For mange uheld og tæt på-uheld får landets største kranfirma til at tilbyde e-kursus til kunderne ude på byggepladserne, der ofte selv står for at hægte emnerne fast i kranen
Ikke færre end 80 tilfælde eller ”hændelser”, som kranfirmaet BMS kalder det, får nu firmaet til at tilbyde sine kunder et kursus, der kan tages via internettet.

Hændelserne skyldes utilstrækkelig fastgørelse – såkaldt anhugning – af tunge byrder på kranernes kroge, og det er ofte skyld i ulykker i blandt andet byggebranchen. Det sikkerhedsproblem ønsker BMS mere fokus på og har dertil udviklet et certificerende e-learningskursus, der klæder kundernes anhuggere på til at fastgøre byrderne forsvarligt, før de løftes.

Initiativet er taget, efter at BMS over de to seneste år som nævnt har registreret godt 80 hændelser, der hænger sammen med utilstrækkelig anhugning, hvor byrder kommer i svingninger med fare for at ramme personer eller måske bliver tabt.

Det er alt for mange hændelser, mener man hos BMS. Kranfirmaets nyudviklede online-kursus henvender sig derfor til virksomheder med ansatte, der udfører anhugningsarbejde. Kurset er fleksibelt og let at gå til for brugeren, der blot skal have pc- og internetadgang og derefter kan lære i eget tempo.

”Som anhugger skal man have kendskab til, hvilken anhugningsmetode der er bedst til den enkelte løfteopgave, ligesom det er vigtigt at vide, hvordan man bruger de mangeartede typer løftegrej korrekt. Lige nu er der ikke et uddannelseskrav til arbejdet, og det tror vi er med til at øge risikoen for ulykker. Derfor håber vi – som en førende aktør i branchen - at vi ved at dele vores viden på området kan bidrage til et øget sikkerhedsniveau,” forklarer Kim Knudsen, der er arbejdsmiljøchef i BMS.

Flere samarbejdspartnere

I BMS har man ofte oplevet, at både egne og kunders medarbejdere er kommet til skade i forbindelse med utilstrækkelig anhugning.

At folkene kommer til skade vil man selvfølgelig også undgå i en af landets store stålkonstruktions-virksomheder, B&E Stål i Svenstrup.

Her har de altid været meget bevidste om de risici, der er i forbindelse med anhugningsopgaver og har instrueret derefter. Men det har været tæt på at gå galt, erkender Ib Houtved Jensen, der er direktør i virksomheden og har været blandt de første købere til BMS’ nye online-kursus i anhugning.

”Vi har været involveret i nogle hændelser, hvor det har været tæt på at gå galt. Derfor har vi besluttet, at vores ansatte skal gennemgå BMS’ online anhugningskursus. Det er et godt tiltag, som er grundigt udarbejdet og samtidig opbygget på en struktureret og letforståelig måde,” vurderer Ib Houtved Jensen.

Ud over B & E stål har blandt andre A. Enggaard, Multimontage, PH Montage og HC Pumps & Trucks valgt at investere i uddannelsen til deres medarbejdere.

Snart på flere sprog

BMS’ anhugningskursus er baseret på lovgivningen, leverandørernes og kundernes anvisninger og de mange erfaringer, som BMS har gjort sig gennem årene. Kurset afsluttes med en test, som skal bestås, før kursisten kan modtage sit certifikat og et dokumenterende mærke til at sætte på sin sikkerhedshjelm.

Uddannelsen dækker ikke et femdages AMU-kursus eller tilsvarende men kan for eksempel bruges som en fleksibel løsning til kontinuerligt at træne ens medarbejdere i anhugning.

”Vi håber, at vores kursus kan bidrage til at forbedre sikkerhedsniveauet i Danmark indenfor anhugning, men vi oplever lignende udfordringer i andre brancher og i andre lande, hvor vi også opererer. Derfor er vi i øjeblikket ved at videreudvikle vores platform, så den fremover henvender sig til flere brancher og på forskellige sprog. Den bliver vi klar med i løbet af 2016,” fortæller Kim Knudsen fra BMS.

Sigh

Læs også: " Kranforening: Vi overvejer mulighederne ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094