23948sdkhjf

Arkitekt: Få fokus på materialers livscyklus

Skolen i Sydhavnen er et eksempel på levende facadehåndtering, der skaber et konstant foranderligt udtryk
Energioptimering og et naturligt match med omgivelserne kendetegner Skolen i Sydhavnen, et nyt byggeri i København, tegnet af JJW Arkitekter og bygget efter dansk lavenergiklasse 2015.

Kunstneren Peter Holst Henkel har stået for den kunstneriske udsmykning med en såkaldt rockpanel-facadebeklædning.

Facade med to ydre lag

I sin arkitektur signalerer skolen rummelighed og dynamiske forandringer – to begreber, som ifølge arkitekterne er uløseligt knyttet til skolemiljøer.

Bygningens yderside har to synlige lag – dels lameller af genbrugsaluminium, dels et kunstværk, der består af farver, grafik og bølgende tekst fra et af H.C. Andersens eventyr.

Det giver bygningen en konstant foranderlig facade, som viser nye perspektiver afhængig af mængden af dagslys, samt i hvilken vinkel og hvor langt væk man står fra bygningen.

Jørn Kiesslinger, arkitekt og dgnb-auditør hos JJW Arkitekter, har gennemført en bæredygtigheds-screening for Skolen i Sydhavnen:

”Det viste sig, at de plader, som er fremstillet af det bæredygtige materiale basalt har en lavere miljømæssig effekt i forhold til både energiforbrug og CO2 udslip i produktionen”, siger han.

Ifølge en såkaldt EPD-screeningen er levetiden for rockpanel 60 år, hvilket også er et andet væsentligt aspekt, når vi ønsker at bygge bæredygtigt.”

Livscyklus spiller rolle

Jørn Kiesslinger mener, at arkitekter og entreprenører skal være mere og mere opmærksomme på byggeelementers livscyklus:

”Vi bevæger os i retning af en cirkulær økonomi. Derfor har denne type af facadebeklædning en klar produktfordel. Det er faktisk muligt at genanvende pladerne, når deres levetid er udløbet, og bruge dem delvist som råmateriale til nye plader. Som arkitekter, der har fokus på bæredygtighed, ser vi gerne, at sådanne lukkede produktkredsløb bliver en realitet.”
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.312