23948sdkhjf

Hold styr på risikodækning i renovering

Bygherreforeningen vil sammen med arkitektskoler sikre, at tiltrængte renoveringer også skaber værdi
Det kræver sin bygherre at sikre både driftsikkerhed, økonomi og bæredygtighed i sine projekter, ikke mindst når vi taler om renovering, hvor det kan være usikkert, hvordan man får værdi for sine penge.

Rapporten ’Værdiskabelse i bygningsrenovering’ har i lyset af den skepsis der stadig præger området - også hos professionelle bygherrer - besluttet at gå meget konkret til værks; nemlig samlet 12 centrale aktører inden for byggeriet, der arbejder for at fremme og forbedre renovering.

Usikker værdisættelse

Analysen er forfattet af Bygherreforeningen, Arkitektforeningen og Center for Industriel Arkitektur, under Arkitektskolen i København, og blev lavet i regi af projektet ’Renovering på dagsordenen.

”Når man opfører en ny bygning, vil værdien normalt mindst være lig med opførselsprisen. Ligningen for værdiskabelse i nybyggeri er med andre ord ret simpel. Anderledes er det med renovering. Her kan der være større risiko for, at værdiforøgelsen bliver mindre end den tilførte værdi. Det skyldes mere uforudsigelige processer, og at man ikke altid ved, hvad kan finder, når væggen brydes ned eller gulvet op”, siger arkitekt Graves Simonsen, som er projektchef i Bygherreforeningen med ansvar for foreningens projekter inden for bygningsrenovering, energioptimering og bæredygtighed.

Han er en af rapportens forfattere og er varm fortaler for, at man tager højde for usikkerhederne, ikke mindst i form af grundige forundersøgelser - for netop at forebygge omkostninger, der overstiger værdiforøgelsen.

”Der er forskellige bevæggrunde for renovering, men uanset om det handler om at udnytte sin bygningsmasse bedre, at dække behov eller om det er kulturarv eller mere profant byggeri bør man alliere sig med fagfolk”, siger Graves Simonsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Afdækning af risiko

Han medgiver dog, at nybyggeri også kan være så avanceret, at det bliver svært at prissætte og budgettere med fra start.

”Men den store udfordring med renovering er at sikre sig, at den tilførte værdi realiseres eller forøges. Skal den udfordring imødegås kræver det grundige foranalyser og risikoafdækning - og at bygherren inddrager rådgivere, arkitekter og udførende tidligt, så renoveringsprojektet gennemtænkes godt, og at der ikke fejes noget under gulvtæppet”, mener Graves Simonsen. ”På den måde kan flere undgå det, man ofte ser: at man træffer de mest afgørende beslutninger og laver sine estimater, når man ved mindst om byggeriet”, siger Graves Simonsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109