Jødernes flugt til Sverige får eget museum
Der er planer om at bygge et nyt Gilleleje-museum, der får jødernes flugt til Sverige i 1943 som tema. Over 200.000 kroner er afsat til et grundigt forprojekt, der skal fortælle om besættelsestidens ”finest hour”
Det var fra det nordsjællandske fiskerleje, at indsatsen om at få reddet de danske jøder blev koncentreret.
De 8.000 flygtninge skønnes at være blevet sejlet til friheden i omkring 2-300 fartøjer, fordelt på mellem 500 til 1.000 sejladser.
Flugten - og danskernes vilje til at hjælpe sine jødiske landsmænd - er nok den begivenhed under den tyske besættelse, som er bedst kendt i udlandet - besættelsestidens ”finest hour”.
Derfor har det ifølge Ole Lass Jensen, konstitueret museumsdirektør hos Museum Nordsjælland, været et ønske længe, og især i Gilleleje, at hændelserne i det dramatiske efterår ’43 blev både husket og formidlet for eftertiden.
Forprojekt til 220.000 kroner
Nu har Kultur- og Idrætsudvalget i Gribskov Kommune på sit seneste møde sagt god for at afsætte 220.000 kroner til et forprojekt for etablering af et museum i Gilleleje om redningen af de danske jøder.
Formålet med forprojektet er at udarbejde præsentationsmateriale om tankerne bag det nye museum, som kan danne baggrund for henvendelse til en stor relevant fond.
Det er tanken, at museet skal være en del af det statsanerkendte Museum Nordsjælland, som skal stå for driften og dermed levere det faglige indhold i samarbejde med de øvrige kulturhistoriske museer og arkiver på den nordsjællandske kyststrækning.
En unik begivenhed
Hos Museum Nordsjælland siger konstitueret direktør Ole Lass Jensen:
”Vi er blevet enige om at museet, der skal nybygges, skal ligge i regi af Museum Nordsjælland. Der har altid været en stor lokal interesse og bevidshed om hvad der skete dengang. Det var unikt, at hele øresundskysten gik ind og hjalp de mennesker, der var i nød. Og Gilleleje var både centrum for mange transporter - og tragedien, da 85 jøder blev angivet og fanget af Gestapo på byens kirkeloft.”
Ole Lass Jensen understreger over for Licitationen - Byggeriets Dagblad, at der ikke bliver tale om et holocaust-museum, men alene om at formidle den viden og det store materiale, som knytter sig til lokalområdet.
”Nu har vi fået mulighed for at igangsætte yderligere forskning og måske få belyst flere sider af historien. Men der kræves finansiering til både projektering og byggeri, og naturligvis også til indretning af udstillingen og til drift. Derfor er det relevant med forprojektet, der kan gøre investorer og fonde interesserede”, siger han.
Samlede nationen
Der er skrevet mange bøger om redningen af jøderne i oktober 1943, og konklusionen er ofte den samme. Aktionerne blev billedet på befolkningens harme over nazisternes forbrydelser og fik en samlende funktion fra fiskerne og de koordinerende, der udførte det farlige arbejde, til politikerne på Christiansborg over de illegale grupper til manden og kvinden på gaden.