23948sdkhjf

Byggerier lærer af naturens finmekanik

I går afholdt Nordic Green Building Council en ambitiøs konference om fremtidens menneskevenlige og bæredygtige bysamfund. Holdningsændringer til klimavenligt byggeri uden spild og frås slår igennem med allerede byggede projekter
Tirsdag var der Nordic Green Building Council konference om udvikling af bæredygtige, smarte og menneskevenlige byer.

Det er ikke kommet ud af det blå. Flere og flere bygherrer ønsker at bygge bæredygtigt. Fordi det er miljøvenligt og fordi det kan betale sig.

Og siden det for den danske regering så forsmædelige COP15 klimatopmøde i 2009 er der - med Realdania-direktør Jesper Nygårds ord - kommet en helt ny bevidsthed om, at regeringslederne ikke alene kan håndtere de store miljøudfordringer, som kloden står over for.

”Organisationer, erhvervsliv, bygherrer, rådgivere og helt almindelige borgere er kommet langt mere på banen”, sagde han i går ved Green Building Council-konferencen, som Danmark i år er vært for. Eventen er over to dage afholdt i DR koncerthuset i København.

Inden for rækkevidde

Tirsdagens konference var arrangeret i tæt samarbejde med Nordic Built og Nordisk ministerråd som netop har lanceret deres nye initiativ ”Nordic Built Cities Arena”.

”Bæredygtighed er indenfor rækkevidde. Allerede nu er der bygget huse, der lever op til naturen selv, nemlig at intet går til spilde. Alt i naturen har et formål og bruges i en ubrudt kæde. Det princip har vi søgt at efterligne i planlægning og udførelse af byggeri”, sagde arkitekt Kasper Guldager, partner hos tegnestuen 3XN og leder af virksomhedens innovationsafdeling GXN.

Konferencen om fremtidens bæredygtige byer og materialer - der havde omkring 200 deltagere - bliver arrangeret i fællesskab af de fem nordiske councils.

Aktuelle temaer

Blandt talerne var internationale og danske politikere, arkitekter og planlæggere, blandt andre Kasper Guldager, der sagde:

”Eksempelprojekter som Green Solution House på Bornholm viser os, at det kan lade sig gøre at bygge huse, der knytter os til naturen og giver mulighed for godt indeklima, selvforsyning af vand og el samt mad, hvis man vælger at dyrke for eksempel grøntsager på taget”, sagde han.

Jesper Nygård, direktør i Realdania, supplerede:

”For os handler det om at bringe projekterne videre. Her er det tilladt at kopiere og lære af hinanden - og erkende, at man kan mere i fællesskab, uanset størrelse. Nogle af de megabyer, vi samarbejder med, har befolkninger, der langt overstiger Danmarks indbyggertal, men skandinavisk tænkning gør sin indflydelse gældende. Det handler blandt andet om, hvordan man får de rigtige parter til at samarbejde. Man kan give en sultende en fiskestang, men man kan også arbejde for at ændre hele fiskeindustrien,” sagde Jes­per Nygård i vanlig farvestrålende stil.

Gårsdagens konference var udover ekspertindlæg også præget af aktuelle temaer som for eksempel hvordan man undgår nye ghettoer i de voksende storbyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109