En farlig glidebane
Når man hører om sådanne lånevilkår, kredser tankerne unægtelig omkring de omdiskuterede sms-lån med særdeles høje renter, som allerede har bragt mange private forbrugere i økonomisk uføre.
Byggeriets organisationer har da også råbt vagt i gevær i forhold til, at landets byggevirksomheder nu bevæger sig ind på finansiel rådgivning. For dels er virksomhederne ikke uddannet til det, og der kan også ligge en gråzone i forhold til hele ansvarsområdet.
Men ser man ud over dette, er der tale om en langt større problemstilling, og det er spørgsmålet om bankernes udlånspolitik.
Den er unægtelig blevet skærpet i årene under finanskrisen, og selvom der er visse tegn på, at konjunkturerne er ved at vende igen, har det ikke fået bankerne til at åbne op for bedre lånevilkår.
Det får både virksomheder og private forbrugere til at se sig om efter alternative finansieringsmuligheder, og det er jo i det perspektiv, at man skal se de nye hurtige lån. For det er jo ikke kun byggevirksomhederne som har svært ved at låne til projekter. Også boligejerne, som egentlig har råd til afdrag på lån, får et nej.
Nu er bankerne selvfølgelig også virksomheder, som dels skal tjene penge og dels står med en risiko, når de låner penge ud. Men sporene skræmmer, og bankerne er selvsagt på vagt. De tider under opsvinget i 00erne, hvor bankernes pengekasser stod vidt åbne for lånelystne aktører, er heldigvis forbi. Det har hverken gavnet samfundet eller bygge- og anlægsbranchen.
Men derfor kan der godt appelleres til, at bankerne revurderer deres udlånspolitik - også over for bygge- og anlægsbranchen, hvor væksten også afhænger af finansieringskilderne.