23948sdkhjf

Arkitektur med kraft og energi

Kronprinsen stod for den officielle indvielse af Energitårnet i Roskilde. Dermed er der nu sat krone på et af landets mest moderne og effektive værker til udnyttelse af ressourcerne i affaldet
Kommer man kørende mod Roskilde, har der i mange år været et bygningsværk som har kunnet ses på lang afstand: byens domkirke.

Men nu har den gamle kirke fået konkurrence fra byens nye kraftvarmeanlæg, Energitårnet, der med sin højde og arkitektur, som er kraftigt inspireret af Roskilde Domkirke, har skaffet sig både venner og fjender i domkirkebyen.

Energitårnet har kostet 1,3 mia. kroner at opføre, og anlægget er bygget med den nyeste teknologi, med en energiudnyttelse tæt på 100 procent og producerer den samme mængde grøn energi som 25-30 store landvindmøller.

Byggeriet er tegnet af den hollandske arkitekt Erick Van Egeraat, og i tirsdag deltog godt 200 indbudte gæster i den officielle indvielse af Energitårnet. Det var en meget stolt bestyrelsesformand, der kunne byde blandt andre Kronprins Frederik velkommen.

- Det er meget vigtigt for mig, at vi udnytter energiressourcerne i affaldet så effektivt som overhovedet muligt. Med de gamle ovnlinjer udnyttede vi omkring 70 procent af energien – i Energitårnet er udnyttelsen meget tæt på de 100 procent. Energitårnet hører simpelthen til i eliten af værker, der kan udnytte energiressourcerne i affaldet. Derfor er Energitårnet et vigtigt bidrag til, at vi kan efterlade naturen og miljøet grønnere – og uden affald, sagde Niels Hörup (V), der er borgmester i Solrød Kommune og formand for affaldsselskabet Kara/Novoren, der har opført Energitårnet.

Kraft og energi

Energitårnet er et markant bygningsværk, der udfordrer den gængse forestilling om et kraftvarmeværk, og Erick Van Egeraat kom ind på inspirationen fra Roskilde Domkirke, da han deltog ved indvielsen.

- Arkitekturen afspejler helt bevidst den kraft og energi, der udløses når affaldet omdannes til ren energi. Den spejler også et andet markant vartegn – Roskilde Domkirke. På den måde flettes historie og traditioner sammen med den seneste nye og grønne teknologi til udnyttelse af ressourcerne i affaldet, forklarede Erick Van Egeraat.

Fra vision til realitet

Kronprins Frederik stod for den officielle indvielse af Energitårnet, der blev markeret med et tryk på knappen på en minimodel af Energitårnet, samtidig med at balloner strømmede ud fra tårnet.

- Vi er stolte af, at vi i løbet af få år har gjort en vision til realitet. I 2010 startede det store projekt op, og vi skrev under på investeringer for knap 1,3 mia.kroner – i dag fire år senere kan vi officielt indvie dette akitektonisk spændende bygningsværk med topmoderne teknologi. Vi har overholdt tidsfristen, vi har overholdt budgettet, og undervejs har vi kun haft omkring en tredjedel af de arbejdsulykker, der kunne forventes på et så stort projekt. Derfor er jeg meget glad for, at Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik ville foretage den officielle indvielse, siger Niels Hörup.

Kara/Novoren leverer strøm til 65.000 husstande, og varme til 40.000 husstande om året.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111