23948sdkhjf

Håndværkerfradrag skal gøres helt grønt

Tal fra Skat viser, at en tredjedel af håndværkerfradraget til boligforbedringer går til energiforbedringer
Danskerne tænker grønt, når de anvender håndværkerfradraget. Det er en udvikling, som regeringen bør skubbe på ved at udvikle Boligjobordningen i en grøn og klimavenlig retning, lyder det fra Tekniq og Dansk Byggeri.

En opgørelse, foretaget af Skat på baggrund af de indberettede håndværkerfradrag i 2013, viser, at knap en tredjedel af alle fradrag til boligforbedringer går til energibesparende foranstaltninger.

- Det understreger, at Boligjobordningen allerede i dag er incitament til energiforbedringer. Den udvikling bør regeringen understøtte og forstærke, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.

Her argumenterede man allerede i forbindelse med skabelse af Boligjobordningen for mere end tre år siden for at gøre ordningen grøn.

- Det gør vi gerne igen. Man bør målrette ordningen til energiforbedringer bredt set og samtidig hæve fradragsmuligheden til 50.000 kroner per person og gøre det muligt at fradrage både løn og materialer. Det er nødvendigt at hæve fradragsrammen simpelthen, fordi der er tale om store investeringer og for at skabe et reelt incitament. Hvis man for eksempel skal have udskiftet sit oliefyr til vedvarende energi, som er løsningen for mange boligejere i Udkantsdanmark uden mulighed for at komme på fjernvarme og naturgas, så løber det hurtigt op i 100.000 kroner, hvoraf hovedparten er materialer, siger Tina Voldby.

Stort potentiale

Hun understreger, at der er et kæmpepotentiale i reduktion af vores energiforbrug ved at forbedre boligmassen.

- Det er et paradoks, at vi snakker om grønne energiløsninger og samtidig frådser med energien i vores boliger. Derfor er der brug for en indsats for at få reduceret boligernes energiforbrug, og al erfaring viser, at boligejerne har brug for et økonomisk incitament til at komme i gang med de store investeringer, siger Tina Voldby.

At en tredjedel af boligfradraget er anvendt til energiforbedringer svarer ifølge Dansk Byggeri til, at 11.300 boliger alene sidste år for eksempel fik hulmursisoleret, isoleret tag eller skiftet vinduer.

- Fradraget er den gulerod, der får boligejerne at gennemføre deres projekter og uden fradrag vil mange nedprioritere de grønne tiltag, der sparer på energien, mener Torben Liborius, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Her mener man som udgangspunkt, at det eksisterende håndværkerfradrag bør fortsætte, fordi det har vist sit værd og giver beskæftigelse.

- Men hvis man gør det til en udelukkende grøn ordning med fradrag for kun energiforbedringer, kræver det en højere fradragsmulighed - i hvert fald minimum 25.000 kroner per person. Både fordi der generelt er tale om dyrere projekter og for at opnå den samme beskæftigelseseffekt.

Han understreger, at et større fradrag øremærket energirenovering vil kunne sætte turbo på den udvikling, som politikernes ønsker om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050.

Samtænk ordninger

Også lønmodtagerne i BAT-kartellet opfordrer regeringen til at benytte Boligjobordningen som incitament til at reducere boligernes energiforbrug ved at målrette den fradragsberettigede renoveringsdel til energiforbedrende løsninger.

BAT foreslår også, at fradraget øges til 25.000 kroner og at man kan opnå fradrag både for arbejdsløn og materialer, når der er tale om energirenoveringer.

BAT-kartellet mener i øvrigt også, at man bør samtænke en fortsat Boligjobordning med den rådgivning og vejledning om konkrete energiforbedringer, som boligejere får mulighed for gennem den nystartede BedreBolig-ordning, som Energistyrelsen står bag. Man foreslår, at udgiften til den indledende gennemgang kan trækkes fra i skat på lige fod med det eksisterende håndværkerfradrag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099