23948sdkhjf

Jyske motorveje skaber arbejdspladser og større produktion

Ny analyse peger på, at jyske motorveje skaber erhvervssucceser, flere arbejdspladser og mere produktion
Mange synes, de er overflødige og ikke burde være anlagt. Men nu peger en ny analyse på, at de jyske motorveje skaber erhvervssucceser, flere arbejdspladser og mere produktion.

Analysen er foretaget af den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij i samarbejde med Erhvervsråd Herning & Ikast-Brande og 84 virksomheder i det jyske område.

Motorvejene er hver dag tykt befolket med mennesker, som skal på arbejde, og lastbiler som bringer vigtige varer frem til produktionen på de mange danske virksomheder.

Men hvis motorvejene ikke havde været der, så var forudsætningen for vækst og job heller ikke til stede i samme høje grad.

Det er motorvejene Bording-Herning, Brabrand-Låsby og Funder Bording som har været i fokus i en spritny undersøgelse fra en af Danmarks største ingeniørvirksomheder.

Nem adgang

Hele 73 procent af virksomhederne i spørgeskemaundersøgelsen svarer, at nem adgang til motorvejsnettet har været en vigtig betingelse for vækst, og dermed har haft betydning for virksomhedernes evne til at skabe større produktion og dermed flere arbejdspladser.

Men der er også andre vigtige forhold, der har betydning for vækst i virksomhederne. 62 procent af virksomhederne svarer, at adgangen til kvalificeret arbejdskraft har betydning.

48 procent finder, at hurtig og kompetent sagsbehandling i kommunerne er vigtig, og 45 procent af virksomhederne mener, at dialog mellem politikere og virksomheder er en betingelse for vækst.

Brug for vækst

Analysen er en del af Grontmijs arbejde med at skabe viden om, hvilken betydning realiserede motorveje har for vækst og skal anvendes til at forbedre grundlaget for at kunne beregne betydningen for nye eller opgraderede motorvejes betydning for vækst.

- Der er tale om ny viden, der skal sammenholdes med resultater fra vores andre undersøgelser for at finde ligheder og forskelle i virksomhederne opfattelse af motorvejenes betydning for vækst. Er det de samme opfattelser, der gør sig gældende i andre geografier, hvor en motorvej er realiseret? Sidste år undersøgte vi Svendborgmotorvejens betydning for vækst, og i år forventer vi at få resultater fra henholdsvis Esbjergmotorvejen og Holbækmotorvejen. Spørgeskemaundersøgelserne suppleres med statistisk økonomisk viden før og efter realisering, siger analysechef Brian Gardner Mogensen fra Grontmij A/S.

Industrivirksomhederne er overrepræsenteret i undersøglesen med 25 procent mod en faktisk andel på ni procent i området.

Samtidig er der en overrepræsentation af større virksomheder i undersøgelsen, hvilket hænger sammen med andelen af industrivirksomheder i undersøgelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125