Udlændinge belaster samarbejde
Dansk Byggeri og 3F vil rydde knaster af vejen i behandlingen af de mange sager om udenlandsk arbejdskraft
Siden Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F ved overenskomstfornyelsen i 2010 indførte de særlige 48 timers møder til akut behandling af sager med udenlandsk arbejdskraft har der været flere end 800 sager. Og intet tyder på, at sagsmængden er for nedadgående.
De mange sager giver gnidninger i samarbejdet mellem parterne. Samtidig er parterne på det overordnede plan meget uenige om, hvordan samfundet skal tackle et arbejdsmarked med stadig flere udenlandske aktører.
3F ønsker kædeansvar gennem lovgivning, opfordrer kommunerne til at bruge arbejdsklausuler ved udbud af bygge- og anlægsopgaver og støtter oprettelse af særlige kommunale kontrolkorps.
Det er Dansk Byggeri lodret imod, og det har fået arbejdsgiverorganisationens adm. direktør Lars Storr-Hansen til at sige, at 3F er den danske model utro ved at have en affære med politikerne ved siden af overenskomsten.
Hjælp fra mediator
Parterne bekræfter, at de mange 48 timers møder giver anledning til knaster" i samarbejdet. Nu vil man imidlertid gøre noget ved det.
De to organisationers aktører, der har med 48 timers møderne at gøre, sætter sig nu sammen i et døgn for at skabe et bedre samarbejdsklima. Parterne får hjælp af en professionel mediator.
- Der sker i et forsøg på at gøre samarbejdet om 48 timers møderne og den udenlandske arbejdskraft mere professionelt og konstruktivt og finde en model, så en aktuel konflikt ikke genererer flere konflikter. Der har måske været en tendens til, at sager har skabt indbyrdes irritation og er trukket i langdrag, siger Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen i 3F.
Han har sammen med chefkonsulent fra Dansk Byggeri Henrik Olsen taget initiativ til konferencen.
- Der deltager mange forskellige aktører i de mange møder, og med uklare rammer og forventninger er der opstået knaster. Vi ønsker, at vi kan afvikle møderne i en god ånd uanset vores uenighed. Vi tror på, at hvis vi udvikler rammerne, får vi en bedre og mere ensartet mødeafvikling. Både med hensyn til rækkevidden af dokumenter og hvordan vi taler til hinanden, så møderne i sig selv ikke graver grøfterne større. At vi sætter os sammen til en sådan konference er et tegn på, at vi begge vil det gode samarbejde, siger Henrik Olsen.
Politisk dagsorden
Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København har egen overenskomst med Dansk Byggeri og er derfor med på konferencen.
Formanden for Byggegruppen i BJMF Jens Kirkegaard genkender, at samarbejdet i forbindelse med 48 timers møderne ikke er så godt som det kunne være og håber også på forbedringer.
- I dagligdagen har vi et frugtbart samarbejde om eksempelvis uddannelse og formidling af arbejdskraft til Dansk Byggeris medlemsvirksomheder, men på møderne sniger der sig en politisk ideologisk dagsorden ind på grund af den overordnede uenighed om håndtering af problemerne med udenlandsk arbejdskraft. Vi kunne ønske os, at Dansk Byggeri ville have den samme ildhu i forsvaret af vores overenskomst som de har i forsvaret af deres udenlandske medlemsvirksomheder, siger han.
Er fortsat modparter
Parterne forventer ikke, at konferencen vil føre til færre sager om udenlandsk arbejdskraft.
- Der vil som hidtil blive rejst de sager, hvor der er begrundet tvivl om overenskomsten overholdes. Vi er modparter, og der er stærke kræfter på begge sider af bordet, der trækker i hver sin retning. Det bliver ikke anderledes. De konkrete konflikter laves der ikke om på, men målet er, at samarbejdet om at få afklaret og løst sagerne bliver bedre, mere konstruktivt og hurtigere, siger Palle Bisgaard.
48 timers møderne blev som nævnt indført i overenskomsten i foråret 2010 til hurtig afklaring og løsning af sager med begrundet formodning om, at overenskomsten ikke overholdes.
Hovedparten af de flere end 800 sager er afklaret og løst af parterne indbyrdes. Omkring 40 sager er ført videre til faglig voldgift med en opmand.