23948sdkhjf

Samråd gav ingen afklaring

Der bliver arbejdet på at nå frem til en afklaring om den danske PSO-ordning, forsikrede klima-, energi- og bygningsministeren i går på et åbent samråd. Venstre er utilfreds med at blive orienteret sent
Til trods for, at regeringen ikke er enig i EU-Kommissionens kritik af det danske PSO-system, så arbejder man på højtryk for at nå frem til en løsning.

Det var hovedbudskabet fra den radikale klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen, da han i går var kaldt i hastesamråd om fremtiden for den danske PSO-ordning.

EU-Kommissionen holder fast på, at det danske PSO-system er traktatstridig. Kommissionen mener, at ordningen diskriminerer importeret elektricitet, da det danske PSO-gebyr pålægges al el, som forbruges i Danmark, mens det kun er dansk produceret el, som har adgang til de støtteordninger, som finansieres af PSO’en. EU-Kommissionen har derfor meldt ud, at der skal findes en løsning på problemstillingen omkring PSO-systemet.

Det forsikrede ministeren, at han arbejder på højtryk for.

- Jeg har afholdt møder og haft telefonsamtaler med EUs konkurrencekommissær om sagen. Vi er begge meget optaget af, at der kan findes et løsning, og at den kan findes hurtigt. Regeringen har hele tiden sagt, at vi ikke er enige i kommissionens kritik at PSO-ordningen. Men vi vurderer, at det samlet set er klogest at gå i forhandling, da det kan trække ud i årevis at køre en sag, og det vil kræve mange ofre i form af dem, der står til at få en lettelse i deres PSO-afgifter, sagde ministeren på samrådet.

Han understregede, at han næppe får PSO-systemet igennem, som det er, uden at give indrømmelser.

Flere modeller

Præcis hvilke løsningsmodeller, man arbejder med og hvilke indrømmelser Danmark kan komme til at give, ville ministeren ikke afsløre - hverken under eller efter samrådet.

Men det står klart, at når man ikke frem til en løsning inden 1. november, hvor den nye EU-kommission træder til, så bliver det Rasmus Helveg Petersens partifælle Margrethe Vestager, der som ny konkurrencekommissær skal nå til enighed med ministeren. Men hvorvidt det er en fordel eller ulempe, var ministeren ikke helt klar i mælet omkring.

- Jeg mener ikke, det er hverken en fordel eller ulempe, om det er hende eller en anden. Jeg vil se det som en fordel, hvis vi hurtigt kunne lukke det med den nuværende kommission. Men jeg kan ikke fremlægge en vurdering af, om det kan lykkes inden november, sagde Rasmus Helveg Petersen.

Før ministeren og EU-Kommissionen når frem til en afklaring i sagen, kan de verserende statsstøttesager vedrørende solceller og vindkraft ikke godkendes. Og det har bragt en række danske solcelleejere og virksomheder i knibe, fordi de ikke kan få udbetalt en del af de støtterkroner eller får de afgiftslettelser, som forligskredsen bag Vækstaftalen vedtog i forsommeren.

Sidder på hænderne

Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, gjorde det under samrådet klart, at han er utilfreds med, at regeringen umiddelbart efter at have modtaget henvendelsen fra EU-Kommissionen, laver en vækstaftale med hans parti - velvidende at der er usikkerhed om, hvorvidt det danske PSO-system er i strid med EU-reglerne.

V-ordføreren mener, regeringen burde have fremlagt kritikken, inden man blev enige om store lettelser i PSO-afgifterne for dansk erhvervsliv.

- Jeg finder det utroligt, at man kan sidde i et langt forhandlingsforløb og ikke orientere os om, at finansieringen af PSO-ordningen kan give problemer i forhold til EU. Jeg synes, ministeren har skabt meget stor usikkerhed, både for de virksomheder, der skal have lettelser i PSO-afgiften og i forhold de til de rammevilkår, der gælder for hele den grønne omstilling, sagde han under samrådet.

Efterfølgende kritiserede han ministeren for at sidde på hænderne i sagen.

- Der kan gå måneder og hele og halve år, inden der er skabt den afklaring, der er brug for. Det giver en usikkerhed for både virksomheder og private, der vil investere i solceller. Der er virksomheder, der nu risikerer at gå konkurs, fordi de har planlagt investeringer baseret på de afgiftslettelslser, de troede, de kunne se frem til. Jeg synes ikke, ministeren har gjort nok for at få det her løst, sagde Lars Christian Lilleholt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141