Byggeriet topscorer i korte aftaler
Hver fjerde tømrerlærling må nøjes med en kort uddannelsesaftale
Det viser Undervisningsministeriets årsstatistik for 2013 på praktikpladsområdet.
Af de 4.500 indgåede uddannelsesaftaler i bygge og anlæg i 2013 var 40 procent ordinære, mens 31 procent var korte aftaler for oftest et enkelt praktik- og skoleforløb. De resterende aftaler var restaftaler efter skolepraktik eller virksomhedspraktik.
På tømrer- og på snedkeruddannelsen er flere end hver fjerde igangværende lærling på en kort aftale. Dermed har disse uddannelser den største andel af korte uddannelsesaftaler. På begge uddannelser var 26 procent af alle igangværende aftaler ved udgangen af 2013 en kort aftale. For mureruddannelsen var det hver femte aftale, mens det for uddannelserne som bygningsmaler og elektriker var 17 procent henholdsvis 13 procent.
Kun uddannelsen som dyrepasser har en højere andel korte aftaler end de nævnte byggefagsuddannelser.
For alle erhvervsuddannelser under ét er de ordinære uddannelsesaftaler fortsat det mest almindelige. Således var der 15 elever i ordinær aftale for hver elev i en kort aftale. I bygge og anlæg er forhold 1:3.
Skruer op og ned
At bygge og anlæg skiller sig ud med den laveste andel ordinære aftaler i 2013 er ikke overraskende for Dansk Byggeri.
- Bygge- og anlægsbranchen har været hårdt ramt af krisen og er kendetegnet ved et produktionsapparat, der hurtigt kan skrues op og ned for. Når virksomhederne ikke er sikre på ordresituationen i mange måneder frem, ønsker man ikke at binde sig med en aftale for hele uddannelsesperioden. I den situation er de korte aftaler et godt alternativ til slet ikke at tage lærlinge, siger afdelingschef Louise Pihl.
Hun understreger, at der er mulighed for at forlænge aftalen, hvad mange virksomheder gør, når de kan se at ordresituationen udvikler sig fornuftigt.
I Byggegruppen i 3F begræder uddannelseskonsulent Johnny Frimann Storm, der har ansvar for træfagenes uddannelser, udviklingen. Han håber udviklingen vender, når virksomhederne kan se enden på krisen.
- Jeg har en tyrkertro på, at et flertal af håndværksfirmaerne vil kunne se fordelen i at lave hele ordinære aftaler og være med til at udvikle lærlingen. I øjeblikket må vi glæde os over, at der trods alt bliver indgået uddannelsesaftaler. Det er bedre end skolepraktik, siger han.