Arbejdsklausuler gavner erhvervslivet
Dansk Byggeri er ude af trit med tiden, når organisationen mener, at arbejdsklausuler ikke er erhvervsvenlige, mener Holstebros borgmester
Det er byens borgmester H. C. Østerby (S) langt fra tilfreds med. Han har sammen med kommunens embedsmænd set nærmere på Dansk Byggeris undersøgelse og er nået frem til, at årsagen til tilbagegangen skyldes kommunens politik omkring arbejdsklausuler i de kommunale udbud.
- Det ser ud som om, at vi i Dansk Byggeris analyse af erhvervsvenligheden bliver straffet for at have arbejdsklausuler, der stiller krav om egnsbestemt gennemsnitsløn, og endnu mere fordi vi følger op på dem. Det forstår jeg simpelthen ikke skulle være en så stor en ulempe for byggeriet. Byggeriet og håndværkerne har været hårdt ramt i en del år, og de sociale klausuler, vi har indført som CSR-kommune, går ikke ud over erhvervsvenligheden tværtimod, siger H.C. Østerby.
Gå i dialog
Dansk Byggeris erhvervspolitiske chef, Torben Liborius, opfordrer Holstebro Kommune til at gå i dialog om brugen af arbejdsklausuler, men mener derudover ikke, der er grund til at ærgre sig over en femteplads.
- Problemet med arbejdsklausuler er, at de kan udformes meget forskelligt. Vi scorer dem ud fra, hvordan arbejdsklausulerne er udformet og hvordan man kontrollerer det. Hvis man som kommune vil kræve arbejdsklausuler, så skal man blot kræve, at der arbejdes på overenskomstmæssige vilkår - alt andet går ud over virksomhederne. Desuden skal kontrol ske på baggrund af en konkret mistanke, ellers bliver det et administrativt helvede for virksomhederne og kommunerne selv, siger han.
Men det giver Holstebros borgmester ikke meget for.
- Da vi indførte arbejdsklausuler i kommunen, vendte vi det først på et møde med det lokale erhvervsliv. Her deltog blandt andet håndværksmestre og folk fra vores industrivirksomheder. På mødet nævnte jeg, at vi for at undgå dårlige sager, ville indføre arbejdsklausuler. Formålet var ikke at straffe vores lokale virksomheder, men at forhindre, at virksomheder udefra ikke overholder de gældende løn- og arbejdsvilkår og dermed skaber en unfair konkurrence. De lokale virksomheder bakkede 100 procent op om det, siger H. C. Østerby.
Ikke i trit
Han mener derfor ikke, at Dansk Byggeris undersøgelse er i trit med organisationens medlemmer og med tiden.
- Hos os bakker virksomhederne i hvert fald op om arbejdsklausuler. Vi går op i at ligge i toppen af den her type undersøgelse, for det er med til at skærpe vores fokus, og kan hjælpe os til at blive klogere og bedre. Men vi vil ikke fjerne arbejdsklausulerne eller lade være med at følge op på dem for at score højere i undersøgelsen, Hvis det skal være på den måde, er jeg faktisk stolt over, at vi ikke ligger nummer et, siger H.C. Østerby.